Saudi's visten achter het net in terroristenjacht

De Saudische regering had nog wel een beloning van tachtigduizend dollar uitgeloofd voor wie informatie had over de negentien voortvluchtige islamitische militanten - zeventien Saudi's, een Jemeniet en een Irakees...

Van onze buitenlandredactie

Daarmee legde Saudi-Arabië plotseling een grote openheid aan de dag in de strijd tegen het terrorisme. De aanleiding: een angstwekkend grote wapenvondst in een huis in Riyad, vermoedelijk bestemd voor een aanslag.

Maar de inspanningen zijn tevergeefs geweest, zei de Saudische minister van Binnenlandse Zaken gisteren. Prins Nayef bin Abdel Aziz in de Saudische krant Al Riyad: 'Zij (de negentien, red.) zitten achter de bommen die Riyad maandag hebben getroffen.' Negen van hen zouden als zelfmoordterroristen zijn omgekomen bij de aanslagen , de ernstigste in Saudi-Arabië sinds een truckbom in 1996 in Dhahran negentien mensen het leven kostte.

Als de beschuldiging waar is dan hebben Saudische opsporingsambtenaren zich vast en zeker nog eens achter de oren gekrabd. In een openhartige bui zei prins Nayef enkele dagen geleden in de Arabische krant Al Watan: 'Sommigen hadden we al aangehouden. We lieten hen gaan omdat we dachten dat hun rol beperkt was.'

Hoewel de Saudi's de cel op de hielen zaten, konden ze alleen speculeren over het doelwit dat hen voor ogen stond: westerlingen of een lid van de Saudische koninklijke familie. Tussen de wapens die de terreurcel het land heeft ingesmokkeld was ongeveer vierhonderd kilo van het middel RDX. Het hoogwaardig explosief was al een vingerwijzing over het ambitieniveau van de terroristen. De complexe planning plaatst de simultaanaanslag in het rijtje van de ambassadeaanslagen in Afrika (1998) en de aanslag op Bali in2002.

Saudi-Arabië heeft zich na de aanslagen van 11 september 2001 schielijk aangesloten bij de door de VS aangevoerde strijd tegen het terrorisme. Het is een cruciale bondgenoot vanwege de rol die het islamitische land speelt in de bloei van het fundamentalistisch terrorisme. De aanwezigheid van Amerikaanse troepen op de heilige Saudische grond is door het terreurnetwerk Al Qa'ida steeds als steen des aanstoots beschouwd. Veertien van de negentien '11 september'-kapers waren Saudi's. Ook terroristenleider Osama bin Laden is in Saudi-Arabië geboren.

Toch is Saudi-Arabië voor zover bekend niet erg voortvarend te werk gegaan bij de terrorismebestrijding - in tegenstelling tot Pakistan, dat al een hele trits Al Qa'ida-prominenten heeft opgepakt. In besloten processen zijn negentig Saudi's veroordeeld wegens banden met het terreurnetwerk Al Qa'ida, maar over hun daden is niets bekendgemaakt. De Saudische politie houdt daarnaast nog ongeveer 250 verdachten vast voor verhoor.

Hoe diep het Al Qa'ida-netwerk precies is geworteld in Saudi-Arabië is onduidelijk. Naast Pakistan zijn Jemen en Iran vaak genoemd als de nieuwe schuilplaatsen van het terreurnetwerk. Of de Al Qa'ida-strijders zich na de val van de Taliban in Afghanistan ook in Saudi-Arabië hadden teruggetrokken werd steeds betwijfeld. Het koninklijk regime heeft de invloed van Al Qa'ida in het land lang gebagatelliseerd.

Maar terloops heeft prins Nayef in Al Watan bevestigd dat Al Qa'ida toch in Saudi-Arabië huist. Over de negentien voortvluchtige terroristen: 'De groep is buiten het koninkrijk opgericht. Ze hebben militaire training ontvangen in Afghanistan.' De terrorismedeskundige van Al Watan, Kamal Khashoggi, zei onlangs in The New York Times dat het 'een groot netwerk' is, dat zich in Saudi-Arabië heeft genesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden