Satire uit Midden-Oosten, serieus opgedist

BEIROET - Rijke Saoediërs, Bahreini en Emirati zijn niet meer welkom in het chique winkelcentrum Harrods in Londen. Dat maakte de Pan-Arabia Enquirer onlangs bekend op gezag van bronnen in Qatar, eigenaar van Harrods.


'Tuurlijk, ze kunnen hun ambassadeurs terugtrekken, maar laten we eens zien hoe ze zich voelen als ze niet langer kunnen genieten van een luxe winkelervaring over zeven verdiepingen, 330 afdelingen, en 20 duizend vierkante meter in Londen', aldus de Consultatieve Raad van Qatar.


Het was het zoveelste verzinsel van de Pan-Arabia Enquirer, een Engelstalige website die satire levert in de stijl van De Speld en het Amerikaanse The Onion. De site groeit rap in populariteit, met serieus geschreven onzinberichten over regionale politieke en sociale ontwikkelingen.


Veel Arabische lezers moeten kennelijk nog wennen aan dit soort satire. Humor is hier doorgaans wat platter, denk aan Louis de Funès. Zo werd het bericht over een Harrods-verbod voor Saoediërs en anderen overgenomen door de vooraanstaande Egyptische krant Dustur, die als bron opgaf: 'persbureaus'. Tot groot vermaak van Enquirer-fans op Facebook en Twitter.


'In Amerika bestaan al decennialang shows zoals die van Jay Leno', zegt Rayan Karaky (35), een Libanese stand-up comedian. 'Maar in de Arabische wereld is dit soort satire pas een paar jaar oud. Het is nieuw, een beweging. En er is natuurlijk angst, waardoor niet iedereen het aandurft.'


De makers hebben, mede dankzij de Arabische opstanden en de regionale koude oorlog tussen Saoedi-Arabië en Iran, genoeg te bespotten. Een bloemlezing van de afgelopen weken: kersverse Egyptische legerleider zegt zich 'nu al te verheugen' op het afzetten van toekomstig president al-Sisi; inwoners van de Arabische Emiraten, die sinds kort een jaarlange dienstplicht moeten vervullen, kunnen daarvoor hun dienstmeiden afleveren; Assad zit de jaarlijkse bijeenkomst van de Arabische Liga uit terwijl hij in zijn eentje naar Radiohead luistert, geheel in het zwart gekleed en met dikke eyeliner om de ogen. 'Ik heb niemand nodig', aldus Assad tegen de Enquirer.


De website is een geesteskind van een Britse journalist, maar uit de aanhang op Facebook en Twitter blijkt dat 60 à 70 procent van de lezers uit de regio komt. Dat geldt ook voor de bijdragen, die grappenmakers naar believen kunnen inzenden. Het aantal unieke bezoekers groeit gestaag, tot nu een kleine 500 duizend per maand.


Inderdaad geeft de oprichter - die om veiligheidsredenen liever anoniem blijft - toe dat ze bepaalde onderwerpen mijden, zoals religie en grappen over de koninklijke familie in Dubai (waar de redactie zit). Anders worden ze simpelweg gesloten, zegt hij.


Maar gelukkig blijft er nog een heleboel over, blijkens de voortdurende updates op Facebook en de site. Dat is maar goed ook, zegt Kareem, een 22-jarige fan uit Libanon van de site. 'Mensen nemen zichzelf en hun ideeën hier veel te serieus. De Enquirer schopt daar tegenaan. En het is nog grappig ook.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden