Satellietgegevens tonen broeikaseffect

Het versterkte broeikaseffect, het warmer worden van de aarde door lozing van allerlei gassen in de aardse atmosfeer, is inmiddels ook vanuit de ruimte te meten, blijkt uit een artikel in Nature van 15 maart....

Een van de meetinstrumenten bevond zich aan boord van een NASA-satelliet die in 1970 het infraroodspectrum heeft gemeten van de warmtestraling afkomstig van aarde. De resultaten daarvan zijn vergeleken met gelijksoortige metingen door een instrument aan boord van een Japanse satelliet, in 1997.

Uit die vergelijking, een soort aftreksom van twee signalen, blijkt dat de concentratie van enkele stoffen, die4 elk een specifieke vingerafdruk achterlaten in de spectra, in een periode van dertig jaar is gestegen. Het betreft onder meer methaangas, kooldioxidegas, ozongas en enkele chloorfluorkoolwaterstoffen afkomstig uit piepschuim en spuitbussen. Deze cfk's breken niet allen de ozonlaag af maar werken ook als een broeikasgas: ze houden de warmte tegen die de aarde uitstraalt richting heelal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden