'Satelliet kan blindengeleidehond vervangen'
Blinden kunnen vanaf 2013 begeleid worden door een satelliet in plaats van een hond. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) ziet die mogelijkheid, nu de EU-landen in de nacht van donderdag op vrijdag hebben besloten dertig zeer precieze gps-satellieten te bouwen....
‘De Europese satellieten zijn veel preciezer dan het Amerikaanse gps’, zei Huizinga vrijdag na het EU-beraad. Ze zijn volgens haar ook sneller, waardoor reddingsdiensten op zee binnen vijf minuten een locatie weten in plaats van in anderhalf uur.
Huizinga zei erg blij te zijn met het besluit. ‘Voorheen was Nederland kritisch. Maar aan al onze bezwaren is tegemoet gekomen’, zei ze.
De zogeheten Galileo-satellieten kunnen blinden en slechtzienden naar allerlei opgegeven bestemmingen voeren. Dat is een verbetering. Getrainde honden gaan alleen naar locaties die ze kennen.
De overheid kan de EU-satellieten gebruiken voor rekeningrijden. In Nederland zijn daar al vergevorderde plannen voor.
Het Galileoproject voor totaal dertig navigatiesatellieten gaat 3,4 miljard euro kosten. Het is de grootste EU-aankoop ooit. Doel is dat het bedrijfsleven uit de hele EU ervan profiteert.
De Nederlandse overheid heeft goede hoop dat de satellieten getest gaan worden in Noordwijk. Dat zou enkele tientallen nieuwe banen opleveren.
Bedrijven kunnen bieden op de zes delen van het project. De grote Europese concerns als Thales en EADS mogen maximaal op twee pakketten bieden. Ze moeten minstens 40 procent uitbesteden aan andere bedrijven.
Bedrijven buiten de EU mogen niet meedingen, tenzij het echt niet anders kan. Uitzondering is bijvoorbeeld de levering van extreem precieze atoomklokken: die zijn alleen in Zwitserland te koop, dat geen lid is van de EU.
Spanje ligt nog dwars bij de formele afronding van het bouwbesluit. Het land eist een controlecentrum voor satellieten op haar grondgebied.