Satan

Satan in de serie The Bible lijkt verdomd veel op Barack Obama. En toeval bestaat niet, vinden ze in de VS.

Barack Obama heeft wel eens betere weken gekend, wat filmnieuws betreft dan. Maandag werd bekend dat 2016: Obama's America, de 'anti-Obama'-documentaire die een plotselinge hit werd, een follow-up krijgt. Aanstaande vrijdag gaat Olympus Has Fallen in première, waarin de Noord-Koreanen het Witte Huis aan barrels blazen.


Afgelopen zondagavond werd hij ook nog eens door History Channel als Satan geportretteerd. Tenminste, de acteur die Satan in de serie The Bible speelde, leek wel verdomd veel op de zittende president, concludeerden een aantal twitteraars (met veel enthousiasme aangevoerd door de ultrarechtse presentator Glenn Beck). Of het nu echt zo is of niet: het is in ieder geval typisch zoiets wat je, als je erop gewezen bent, niet meer niet kunt zien. Die frons, de groeven rond de mond: als de tweede termijn zich heeft afgetekend op Obama's gezicht en hij een cape omdoet, kan hij de Marokkaanse acteur Mehdi Ouazanni zo vervangen.


En toeval bestaat niet in dit land waar politiek en massacultuur met elkaar verbonden zijn. Terwijl Hollywood traditioneel beticht wordt van linkse sympathieën en dito hersenspoeling, denken commentatoren de laatste tijd steeds vaker conservatieve sentimenten te bespeuren. Is Olympus Has Fallen anti-Obama? vraagt de nieuwswebsite Salon zich af bijvoorbeeld. Het is op zijn minst opmerkelijk dat er juist nu een film verschijnt over een zittende Afro-Amerikaanse president die machteloos staat als Noord-Koreaanse extremisten zijn land aanvallen, stelt de schrijver van het artikel. En dan komt in de zomer ook nog White House Down- waarin 'president' Jamie Foxx gered moet worden door paramilitairen - en een aantal andere films waarbij de plot draait om een president die onder vuur ligt.


Het laat zien dat men het presidentschap niet meer zo onaantastbaar acht, aldus een wetenschapper in het artikel. En misschien, zo speculeert een criticus, betekent het wel dat Hollywood denkt dat ze hiermee diepe, verborgen angsten en onzekerheden bij het publiek denken aan te boren: dat Obama krachteloos zal zijn als het erop aankomt.


De makers van The Bible doen in ieder geval alle politieke insinuaties af als 'complete nonsens.' Dat hun Lucifer op Obama lijkt, daar bedoelden ze niets mee, haastten zij zich te zeggen in een persbericht. 'We voelen niets dan respect en liefde voor onze president, en mede-christen.'


Zou dat genoeg zijn? De makers van Game of Thrones hadden een rondslingerend rekwisietenhoofd gebruikt om aan een stok te spiesen - oplettende kijkers herkenden echter meteen dat het om het hoofd van George Bush ging. Om te voorkomen dat dit als politiek statement de boeken in zou gaan, werd het op de dvd's digitaal weggepoetst.


Een tentoongestelde, anonieme, onthoofde barbaar - je kunt het slechter treffen dan Satan dus. Misschien biedt juist een zweempje almachtige slechterik mooi evenwicht tegen al de machteloze Obama-klonen die de bioscoop blijkbaar gaan domineren de komende maanden. En als je ziet wie de duivel met opzet en veel plezier hun gezicht leenden in de filmgeschiedenis, dan hoeft Obama zich geen zorgen te maken. Robert De Niro (Angel Heart), Al Pacino (The Devil's Advocate), Jack Nicholson (The Witches of Eastwick): het zijn bad boys, ja, en voortreffelijke acteurs, maar geen mens zal ze serieus met de duivel verwarren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden