Sassou Nguesso wil regering van nationale eenheid

De nieuwe machthebber in Congo Brazzaville, Denis Sassou Nguesso, heeft meegedeeld een regering van nationale eenheid te willen vormen. Deze overgangsregering moet een begin maken met de wederopbouw van het land....

AFP, Reuters, AP

BRAZZAVILLE

Sassou Nguesso zei verder dat hij geen eenpartijstaat wil stichten, maar na een overgangsperiode algemene verkiezingen wil houden. Hij noemde geen datum.

Vrijwel overal in het land is het volgens Sassou Nguesso rustig. 'Voor ons is de oorlog voorbij, omdat we vrijwel het hele land in handen hebben. De wapens zwijgen.' In Brazzaville valt volgens hem af en toe nog een schot, maar in de oliestad Pointe Noire heerst complete rust.

Op het marktplein in Pointe Noire lagen donderdag verscheidene lijken. De Cobramilitie zou enkele plunderaars hebben doodgeschoten. De zegevierende troepen reden rond in personenauto's. Ze werden uitvoerig toegejuicht door de bevolking.

Volgens ooggetuigen doen de Angolese hulptroepen niet mee aan de feestelijkheden en hebben ze zich wat teruggetrokken. Sassou Nguesso's lokale commandant, kolonel Maurice Tsourou, ontkende dat zijn mannen steun hebben gekregen van Angolese troepen. 'Alles is door Congolezen bereikt. Ik weet van geen Angolezen hier.'

In Brazzaville wordt volgens ooggetuigen door soldaten van de Cobramilitie niet alleen gefeest, maar ook geplundered. Zo zou het gebouw van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) daarvan het doelwit zijn geweest.

Daardoor bestaat volgens het hoofd van Unicef in de stad, Eric Laroche, het gevaar dat de omvangrijke dossiers in vlammen opgaan. Het betreft de geschiedenis van de gezondheidszorg in 46 Afrikaanse landen.

Hulpverleners in de hoofdstad bevestigden de plunderingen. 'Nu het relatief kalm is, kunnen we de lijken in de straten gaan opruimen', aldus een medewerker van het Rode Kruis.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zei donderdag in New York dat het met geweld en met steun van buurlanden de macht grijpen in Afrika eerder regel dan uitzondering wordt. Ook de Verenigde Staten hebben de actie van Angola afgekeurd. 'Ze horen daar niet, ze horen thuis in Angola', zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verdreven president Pascal Lissouba, wiens verblijfplaats onbekend is, heeft voor de radio gezegd dat hij nog steeds president van het land is. 'Ik kan niet anders dan mezelf als president beschouwen, omdat ik nog geen opvolger heb die democratisch is gekozen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden