Sarsalia

Nu ook de WHO-functionarissen hebben toegegeven dat SARS in China een aflopende zaak is, is de souvernirjacht begonnen. De SARS-postzegels zijn al uitverkocht....

Jan van der Putten

Het zal nog wel even duren voordat de luchtvaart zich heeft hersteld van de SARS-schade. Een heropleving van de epidemie is mogelijk. Daarom zal KLM-partner China Southern, China's grootste luchtvaartmaatschappij, ieder die een vaccin tegen SARS uitvindt, belonen met een eretitel en gratis vliegreizen voor de rest van zijn leven.

In Peking is na zeven weken de eerste bioscoop weer opengegaan voor de vertoning van een Amerikaanse kaskraker. Er werd geen enkel risico genomen. Het pand was ontsmet, van de bezoekers werd eerst de temperatuur opgenomen en iedereen had een mondmasker op.

Het Chinese regime heeft vijf maanden straffeloos gelogen over SARS, maar een 25-jarige man die op internet 'gruwelijke geruchten' had verspreid, heeft drie jaar gevangenisstraf gekregen. Hij had geschreven dat in Shanghai de werkelijke omvang van de ziekte was verzwegen en dat SARS het land in een economische crisis had gestort.

SARS mag dan bedwongen zijn, maar de angst voor besmetting zit er nog diep in. Pekinezen worden elders in China nog steeds gezien als potentiële pestlijders. Voor genezen patiënten geldt dat nog veel sterker. Ze kunnen beter niet op hun werk verschijnen, anders blijven hun collega's weg. Een nieuwe baan kunnen ze nergens vinden.

Dit is de laatste van 66 Sarsalia. Het schrijven was een genoegen: in het begin leidde het af van de paniek, daarna van de ernst des levens. SARS heeft de communistische partij niet in crisis gebracht, de economie heeft geen blijvende schade opgelopen, de gezondheidszorg is verbeterd en er is iets meer openheid gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden