SARSALIA

Vanwege SARS is de adoptie van Chinese kinderen stopgezet. Voor duizenden Europese en Amerikaanse adoptieouders is dat, soms na twee jaar wachten, een koude douche....

Jan van der Putten

'In China hebben we te lang te veel leugens verteld', zei Jiang Yanyong in zijn eerste interview in de Chinese pers sinds hij op 6 april als eerste durfde te zeggen dat de regering loog over SARS. De gepensioneerde militaire arts blijkt geen haar te zijn gekrenkt. Voor gesprekken met de buitenlandse pers kreeg hij geen verlof.

Vrijwel alle buitenlandse zakenlieden hebben hun reizen naar China geannuleerd. Een grote vraag naar videoconferenties is het resultaat. Maar de virtuele ontmoeting kan de echte lang niet altijd vervangen. Het materiaal waarover de onderhandelingen gaan, is niet te voelen, lichaamstaal blijft verborgen en van 'chemie' kan geen sprake zijn.

De Pekinese bussen en taxi's hebben nog nooit zo weinig passagiers gehad. Steeds meer mensen gaan weer naar hun werk, maar ze nemen de fiets of hun eigen auto. Velen hebben een auto eerder aangeschaft dan gepland. In het eerste kwartaal is de verkoop van particuliere auto's verdubbeld.

De angst voor SARS heeft Hongkongers over hun afkeer van telebankieren heen geholpen. Zelfs in China, waar plastic geld haast niet wordt gebruikt , heeft de epidemie heilzaam huisgehouden. In de grootste bank is het aantal online-transacties verdrievoudigd.

Peking is doordrenkt van de ontsmettingsmiddelen. De destructieve effecten zijn nog onbekend. En er komt meer chemische troep bij. Deze week start een campagne om in de zomer vliegen en muggen te verdelgen in een straal van een kilometer rond SARS-ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden