Sarsalia

'Superverspreider' Zhou Zuofen uit Kanton is weer zo gezond als een vis. Velen van de 130 mensen die hij heeft besmet, zijn overleden, zijn schoonouders inbegrepen....

Jan van der Putten

De theorieën over de oorsprong van SARS vallen grofweg uiteen in drie groepen. Ze zou verwekt zijn in een laboratorium en opzettelijk (door de Amerikanen) of per ongeluk (door de Chinezen) zijn verspreid. Of ze zou afkomstig zijn van passerende kometen en uit de ruimte zijn neergedwarreld. Of ze zou afkomstig zijn van exotische beesten als de pangolin (schubdier) of de civetkat (sluipkat).

SARS heeft de ruzie tussen China en Taiwan verscherpt. Na de blokkering van Taiwans opname in de Wereldgezondheidsorganisatie bood China als propagandistische troost 100 duizend mondmaskers, 200 duizend beschermende pakken en vijf ambulances aan. Taiwan wees het 'schaamteloze' aanbod boos af, hetgeen China weer furieus maakte.

In het safaripark Haicang in de Chinese provincie Fujian hebben uitgehongerde leeuwen het zwakste exemplaar verslonden. Omdat de bezoekers vanwege SARS wegbleven, raakte het geld op om voedsel voor de dieren te kopen. Banken weigerden een lening. Wilde dieren eten soortgenoten nooit op, tenzij nood wet breekt.

Opsporing verzocht: willen Li Feng en Ni Laosan zich onmiddellijk melden bij Volksgezondheid in Shanghai. Samen met 69 andere passagiers en een kruier zaten ze in wagon 2 van trein K48 die op 21 mei vanuit Kanton in Shanghai aankwam. Daags daarop kreeg de kruier SARS. Op Li en Ni na zijn alle passagiers opgespoord en in quarantaine geplaatst.

Sinds 20 april, de dag dat de overheid SARS serieus begon te nemen, is de helft van de 30 duizend restaurants van Peking gesloten. Er kwamen bijna 70 procent minder klanten. Intussen is de eethuishygiëne vooruitgegaan. Volgens de branchevoorzitter moet zelfs de gewoonte om te eten uit gemeenschappelijke schotels op de helling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden