Sarsalia

Liu Baocheng liep in april SARS op. Hij is drie keer uit een ziekenhuis ontsnapt en is drie keer gegrepen....

Jan van der Putten

De leiders van een sekte, die Chinese dorpelingen hadden verteld dat ze geen SARS zouden krijgen als ze lid zouden worden, zijn gearresteerd. Opgepakt zijn ook tientallen personen die met geweld hadden geprotesteerd tegen de inrichting van SARS-patiëntencentra in hun dorpen.

Zondag is in Taiwan een tiendaagse vrijwillige campagne begonnen om tweemaal daags van alle inwoners de temperatuur te meten. Wijkhoofden zijn ingeschakeld als temperatuuropnemers, maar veel mensen weigeren mee te werken. De tv liet beelden zien van wijkhoofden die, zwaaiend met hun thermometer, de weigeraars achtervolgden.

President Chen Shui-bian gaat het Taiwanese volk voor in de strijd tegen SARS, maar zijn eigen familie volgt hem niet. Zijn dochter is tandarts, haar man arts. Toen in het ziekenhuis in Taipei waar ze werken het virus uitbrak, namen ze beiden voor geruime tijd verlof op.

In Taiwan is veel kritiek geweest op de artsen en verpleegsters die uit angst voor besmetting ontslag hebben genomen. Dergelijke kritiek komt in China niet voor. Het is de Chinese 'krijgers in witte jassen' immers ten strengste verboden hun gevechtspost aan het SARS-front te verlaten. Deserteurs wacht straf, en de pers zwijgt hen dood.

In Peking hebben China en de elf landen van Zuidoost-Azië gepraat over acties tegen internationale verspreiding van SARS. China is nu veilig voor buitenlanders, zei een Chinese functionaris. Maar de 42 buitenlandse congresdeelnemers mochten de deur niet uit, en journalisten moesten een bloedproef laten doen en zich laten doorlichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden