Sarsalia

'Alles wat vliegt behalve een vliegtuig, alles wat zwemt behalve een onderzeeër, alles wat vier poten heeft behalve een tafel.' Dit gezegde over wat in Guangdong in Zuid-China zoal gegeten wordt, gaat niet meer op....

Jan van der Putten

Stomdronken besloten twee werkloze mannen in Nanking, Han en Xu, een kijkje te nemen in een SARS-ziekenhuis. Op een motor stoven ze de bewakers voorbij. Op zoek naar de SARS-afdeling liepen ze artsen en verpleegsters omver. Wegens het plegen van verzet tijdens hun arrestatie werd Han veroordeeld tot zes maanden en Xu tot vier.

Het achterhouden van informatie over SARS is in China strafbaar geworden. Tot 20 april was verdonkeremanen de regel. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat niet wordt vervolgd als het misdrijf plaatsvond voordat de regering begon met haar 'resolute actie'. Het hof is een dependance van de communistische partij.

Vóór SARS was China de snelst groeiende toeristenmarkt van de wereld. Sindsdien is het aantal vliegtuigpassagiers gedaald met 81 procent. Ook landen die niet door SARS zijn getroffen, zoals Zuid-Korea, Japan en Australië, ondervinden de weerslag, want Aziaten reizen niet meer en westerlingen vrezen tussenstops in SARS-steden.

Dankzij SARS is de populariteit van Chinese geneesmiddelen sterk gestegen. Volgens de voorzitter van de Academie voor Chinese Traditionele Medicijnen is een combinatie van Chinese en westerse methodes het effectiefst én het goedkoopst. Een westerse behandeling kost honderd euro per patiënt per dag, een gecombineerde de helft.

In China zijn er vanwege SARS nog altijd veel restricties en controles, maar de angst is aan het wegebben: het Volksdagblad heeft sinds woensdag geen SARS-artikelen meer op de voorpagina, in Shanghai wordt weer volop geboekt voor trouwpartijen, en in Peking is het aantal verkeersongelukken in één week gestegen met 17 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden