SARS rukt snel op in Taiwan

De opmars van SARS in Taiwan lijkt onstuitbaar. Iedere dag worden er meer mensen ziek. Ziekenhuizen blijken infectiehaarden. Vijfhonderd artsen en verpleegsters zijn in quarantaine....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Dinsdag was het Taiwans zwartste dag. Het aantal doden steeg met 12 tot 52, het aantal besmetten met 29 tot 383. Een op elke drie zieken is arts of verpleegster. Taiwan is na China en Hongkong het zwaarst getroffen. Daar neemt de ziekte echter af, al wantrouwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Chinese cijfers.

In Taiwan vond SARS een vruchtbare voedingsbodem dankzij slechte voorzorgsmaatregelen, organisatiefouten, gebrek aan quarantaine-discipline en politiek geharrewar. SARS heeft zich genesteld in ziekenhuizen - vier zijn geheel of gedeeltelijk gesloten - en is overgeslagen naar een naburig eilandje. Ook daar is het ziekenhuis nu op slot.

Na de directeur van het grootste ziekenhuis van Taipei werd vrijdag ook de minister van Volksgezondheid ontslagen. Verder zoekt men de schuld vooral bij China, dat zonder alarm te slaan de ziekte maandenlang heeft laten voortwoekeren. Taiwans economische afhankelijkheid van China heeft zich nu gewroken.

Taiwan hoopte SARS in te zetten in een oude strijd met China om zijn toelating als waarnemer bij de WHO. Als VN-organisatie erkent de WHO echter sinds 1972 alleen China en beschouwt ze Taiwan als een Chinese provincie.

Volgens de regering heeft Taiwans uitsluiting mensenlevens gekost. Op 1 mei viel in Taiwan de eerste SARS-dode. Pas op 3 mei kwamen, na toestemming van Peking, twee WHO-experts aan.

Op een WHO-vergadering in Genève stelden de VS, de EU, Japan en een paar kleine landen voor Taiwan als waarnemer toe te laten. Door krachtig Chinees lobbywerk kwam hun motie niet eens in stemming. Vice-premier mevrouw Wu Yi, China's 'opperbevelhebber' in de 'oorlog' tegen SARS, was er zelf voor naar Genève gekomen.

De binnenlandse kritiek op de Taiwanese regering is versterkt door een fel protest van Japan tegen de mogelijke overbrenging van SARS door een jonge arts uit Taiwan, die in Japan op vakantie was. Japan, dat tot nu toe SARS-vrij is, is alle gangen van de arts in Japan nagegaan en heeft degenen met wie hij in contact is geweest, onder controle geplaatst.

Taiwan heeft Japan excuus aangeboden. De dokter zal worden gestraft als door zijn schuld SARS overslaat naar Japan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden