SARS-epidemie breidt zich verder uit in Taiwan

Het aantal SARS-slachtoffers in Taiwan stijgt snel. De besmettingshaarden zijn onbekend.

Van onze correspondent Jan van der Putten

Ook in Peking zijn de autoriteiten bij de meeste patiënten niet in staat de oorsprong van de infectie te traceren. In de gok-enclave Macau, op korte afstand van de uitdovende SARS-haard Hongkong, is het eerste besmettingsgeval geconstateerd.

Zaterdag en zondag steeg het aantal zieken in Taiwan met 35 tot 184 en het aantal doden van dertien tot negentien. Er zijn nu achtduizend mensen in quarantaine.

De nieuwe crisis brak uit toen in een flatje in de hoofdstad Taipei het lijk werd gevonden van een oude man. Hij bleek al minstens vijf dagen dood. Twee buurvrouwen bleken SARS-symptomen te hebben. Politie en marechaussee isoleerden het huizenblok van 140 flats en 471 bewoners. De burgemeester sommeerde de afwezige bewoners naar huis te gaan en twee weken binnen te blijven.

De maatregelen tegen SARS in Taipei zijn aanzienlijk verscherpt. Wie een openbaar gebouw in wil, is verplicht zijn temperatuur te laten opnemen. Sinds zondag moeten in de metro alle passagiers een mondkapje dragen.

Verwacht wordt dat vandaag of morgen alle scholen en uitgaansgelegenheden in Taipei voor twee weken dichtgaan.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hangt de vraag of SARS wereldwijd kan worden bedwongen, af van de ontwikkelingen in China. In Peking heeft de afname van het aantal slachtoffers zichtbaar tot opluchting geleid: meer mensen op straat en minder mondkapjes. President Hu Jintao heeft echter gewaarschuwd tegen 'iedere verslapping in de moraal en iedere oorlogsmoeheid'.

Het Bureau Volksgezondheid van Peking heeft toegegeven dat slechts de helft van de nieuwe gevallen - zaterdag en zondag samen 154 - zich voordoet bij personen in quarantaine. In de overige gevallen is de besmettingsbron onbekend. De WHO weigert daarom uit de bekendgemaakte cijfers conclusies te trekken. Zondag beloofde premier Wen Jiabao alle medewerking.

In het binnenland breiden de onlusten tegen de inrichting van SARS-klinieken zich uit. Ambulances worden omvergeworpen, ziekenhuizen geplunderd, barricades opgericht, in wegen sleuven gegraven. In de stad Tianjin vochten honderden mensen met de politie en richtten vernielingen aan. Negen personen werden opgepakt.

In Hongkong is SARS op de terugtocht en raken de straten weer vol. Gisteren stierven drie patiënten en kwamen er vier bij, het laagste aantal sinds het begin van de epidemie in maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden