SARS-epidemie breidt zich uit naar andere delen China

In China groeit de paniek over SARS. Het dodenaantal is scherp opgelopen, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft reizen naar Hongkong en de zuidelijke provincie Guangdong ontraden...

Van onze correspondent Jan van der Putten

Gisteren kwam Peking met de derde opgave over slachtoffers sinds het uitbreken van de epidemie in november vorig jaar. In maart zouden twaalf doden zijn gevallen, waarvan negen in Guangdong. Dat brengt het officiële aantal SARS-doden in China op 46. In de rest van de wereld zijn tot nu toe 32 doden geteld: Hongkong (16), Canada (6), Vietnam (4), Singapore (4) en Thailand (2).

Bijna 2300 mensen in vier continenten zijn nu besmet met SARS. Onder hen zijn 708 inwoners van Hongkong en volgens de laatste officiële opgave 1190 Chinezen. De meesten wonen in Guangdong, maar voor het eerst komen ook mensen uit de provincies Sichuan, Guangxi en Hunan op de ziektelijst voor. Al eerder waren gevallen gemeld uit Peking en de provincie Shanxi.

Terwijl de epidemie zich snel uitbreidt en de paniek nog sneller, lijkt de Chinese overheid uit haar indolentie te ontwaken. Op een kabinetsvergadering is besloten, zo meldde de staatstelevisie, 'de epidemische situatie in enkele gebieden bij de wortel te elimineren'.

De regering heeft richtlijnen gepubliceerd om de kans op besmetting te verkleinen, ze heeft het internationale onderzoeksteam van de WHO dat ze tien dagen aan het lijntje heeft gehouden eindelijk toestemming gegeven om in Guangdong aan de slag te gaan, en voor het eerst heeft gisteren een hoge autoriteit op tv gesproken over SARS.

Minister Zhang Wenkang van Volksgezondheid zei dat de ziekte sinds maart onder 'effectieve controle' is gebracht. Hij bestreed echter de mening van experts dat SARS is begonnen in Guangdong. Hij wees erop dat aids in de Verenigde Staten is ontdekt maar daar niet is ontstaan; hij zei niet dat ook deze ziekte in China lang is genegeerd.

De 'effectieve controle' boezemt weinig vertrouwen in. Omdat epidemieën in China in principe staatsgeheim zijn, hebben geruchten nog altijd vrijwel het rijk alleen. Veel mensen kopen hygiënische maskers of azijn, waaraan ze wonderbaarlijke ontsmettingskracht toekennen. Het spuwen in het openbaar gaat echter onverdroten door.

Terwijl het toerisme, een van China's grote geldverdieners, instort, komt een uittocht van buitenlanders op gang. Veel buitenlandse studenten aan de Universiteit van Peking willen naar huis. De VS hebben een deel van het personeel van de consulaten in Hongkong en Kanton, de hoofdstad van Guangdong, gerepatrieerd.

Tot zover onze correspondent. Mensen in Nederland bij wie de longziekte SARS wordt vermoed moeten in quarantaine. Als de betrokkene dit niet vrijwillig doet zal de isolatie verplicht worden opgelegd. De Nederlandse staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wil hiermee verspreiding van de zeer besmettelijke longziekte voorkomen. Ross verwacht niet dat dwang nodig zal zijn. 'Niemand wil zijn familie of buren besmetten. Wij rekenen dan ook op alle medewerking', laat haar woordvoerder weten. Tot nog toe zij er geen besmettingen met SARS in Nederland vastgesteld.

Reizigers die uit Azië komen, hoge koorts hebben en last van hun longen, behoren tot de categorie 'verdacht'. Zij dienen direct naar een ziekenhuis te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden