SARS duikt weer op in China

De longziekte SARS is in China opnieuw opgedoken. In Kanton is een nieuw geval geconstateerd, aldus een officiële bron dinsdag....

ANP

Nadat in november 2002 het eerste geval was geconstateerd, vielen er in China, het zwaarst getroffen land, bijna 350 doden door SARS. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde de epidemie in juli officieel beëindigd. Sindsdien waren er in Azië nog twee nieuwe SARS-gevallen gemeld. Daarbij ging het echter om onderzoekers die per ongeluk waren besmet in laboratoria.

Bij het nieuwe Chinese SARS-geval gaat het om een 32-jarige man in de provincie Guangdong, waar de longaandoening voor het eerst in 2002 opdook. Hij werd op 20 december met hoofdpijn en koorts in een ziekenhuis opgenomen. Afgelopen vrijdag werd hij als verdacht SARS-geval aangeduid.

Ruim veertig mensen die met hem in contact zijn geweest, worden geïsoleerd en onderzocht. Niemand van hen heeft ziekteverschijnselen. Hetzelfde geldt voor bijna veertig anderen die slechts zijdelings met de patiënt in aanraking zijn geweest.

De Chinese autoriteiten hebben snel maatregelen genomen en werken nauw samen met de WHO. Bij de uitbraak in 2002 werd Peking verweten geheimzinnig en erg traag op de uitbraak te reageren.

Het bureau van de WHO in Peking liet maandag weten geen idee te hebben hoe de patiënt SARS kan hebben opgelopen. Er zijn vooralsnog geen plannen bij de WHO om reizigers te waarschuwen. De prioriteit is nu het onderzoek naar de symptomen van de ziekte, liet een WHO-woordvoerster maandag in Peking weten.

De WHO noch het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft vooralsnog bevestigd dat er bij de man in Guangdong SARS is geconstateerd. Verwacht wordt dat dit binnenkort gebeurt.

Op Taiwan is dinsdag een SARS-patiënt uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat om een 44-jarige wetenschapper van wie bijna twee weken geleden vast kwam te staan dat hij aan de ziekte leed. Hij was het eerste geval op Taiwan in vijf maanden tijd. De patiënt was betrokken bij onderzoek naar de ziekte. Hij is volgens het ziekenhuis dat hem behandelde, volledig hersteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden