Sarma, gevulde druivenbladeren

Het nieuwe huis blijkt een onverwacht cadeautje in petto te hebben: een druivenplant. Een enthousiaste. Terwijl ik in eerste instantie de dood lijkende kale takken negeerde, bedacht deze vitus venifera dat dit zijn gloriemoment was om te groeien. En dat deed hij.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

40 druivenbladeren (pot of diepvries, Turkse supermarkt)
2 uien
1 tomaat
100 g gehakt (rund of kalf)
20 takjes platte peterselie, gehakt
2 el zonnebloemolie
2 tl tatli biber salçasi (milde peperpasta, Turkse supermarkt)
1 à 2 tl zout
150 g bulgur (rijstschap van de supermarkt of verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
citroen, in plakjes
4 el zonnebloemolie
Toen hij nog niet zo groot was, gebood een Turkse vriendin me de jonge bladeren te plukken. 'Niet groter dan je hand. Blancheren en invriezen per veertig stuks. Ik leer je later hoe je ze vult.'

Een andere vriendin zette toch in op de druiven en wees op de trosjes bloemknopjes die voorzichtig tevoorschijn kwamen. 'Alle takken die geen tros dragen, rigoureus wegsnoeien. En hopen op een zonnige zomer, wie weet wordt het wat.' Die twee adviezen combineerden prima. De druivenplant was uitgedund en mijn vriezer lag vol met druivenbladeren. Klaar om te vullen. Dan heten ze dolma of sarma. Dat zijn geen andere gerechtjes, ze worden alleen maar anders genoemd.

Dolma komt van doldurmak, wat vullen betekent, en sarma van sarmak en dat betekent rollen. U weet wel wat ik bedoel. Die gevulde dingen. Die rolletjes, die je zo strak moet oprollen. Die je in de super in een veel te klein blikje kunt kopen. Die!

Ontdooi de druivenbladeren of week de ingemaakte pot-bladeren van de Turkse supermarkt even in wat lauw water om het zoute eraf te halen. Snijd ui en tomaat fijn en meng in een kom met het gehakt, de peterselie, de zonnebloemolie, de peperpuree en het zout.

Was de bulgur en meng met het gehakt. Leg een druivenblad voor je met de punt naar boven. Leg ongeveer een eetlepel gehaktmengsel onder het midden van het blad. Vouw de onderkant van het druivenblad naar boven, de zijkanten naar het midden toe en rol dan het druivenblad naar boven toe strak op. Nu heb je, als het goed is gegaan, een sarma ter grootte van een vinger. Leg die in een stevige pan. Vouw alle druivenbladeren op deze wijze. Vul de pan netjes en strak met de sarma's. Snijd de citroen in plakjes, leg die erop. Verdeel de zonnebloemolie erover en doe er zo veel water bij dat de sarma's nét onder staan. Breng aan de kook. Zet als het kookt, de pit laag en laat 45 minuten pruttelen.

Warm zijn ze het lekkerst en passen ze prima bij een mooie maaltijd, maar koud zijn ze ook goed te eten. Als snackje bij het voetbal, bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden