Sarkozy ziet zijn Frankrijk opveren

Met een televisieinterview van anderhalf uur, dat op de twee best bekeken Franse zenders rechtstreeks werd uitgezonden, heeft president Nicolas Sarkozy een voorschot genomen op de vele terugblikken die hem boven het hoofd hangen. Over een kleine twee weken is het een jaar geleden dat hij tot president werd gekozen.

We zijn op de goede weg, we hebben al veel gedaan, maar problemen die in dertig jaar zijn ontstaan, zijn niet in minder dan een jaar op te lossen. Dat was de grote lijn van zijn betoog. Zijn eigen evaluatie pakt daarmee anders uit dan die van zijn landgenoten, van wie er velen het vertrouwen in de president zeggen te hebben verloren.

De uitzending was meticuleus voorbereid. Dit mocht niet misgaan, de ommekeer zou hier beginnen. Het pak was stemmig, de verlichting in de feestzaal van het presidentiële paleis Elysée was warm, de enkele tientallen toeschouwers op de publieke tribune waren zorgvuldig geselecteerd uit de rangen van het presidentiële personeel.

Een van de problemen waarmee Sarkozy kampt, is dat de mislukkingen breed worden uitgemeten, terwijl de successen weinig aandacht krijgen. De president greep de royale zendtijd aan om daar verandering in te brengen.

‘Ik zie het ongenoegen waar ik aan tegemoet wil komen’, zei de president. ‘We hebben niet steeds goed uitgelegd waar we heen willen. Maar ik weet waarheen ik ga, en ik besteed er oneindig veel tijd aan om daar te komen.’

Het gesprek was verdeeld in drie grote onderwerpen: economie, binnenland en buitenland. Met name op economisch gebied is veel verbeterd, oordeelde de president. De werkloosheid is sterk teruggelopen, er is een begin gemaakt met de herziening van de pensioenen en het niet belasten van overuren werkt stimulerend.

De president gaf enkele missers toe. ‘Er is ongenoegen in de regering geweest. Dat is onvermijdelijk als je jonge ministers hebt’, zei hij. Ook in het beleid zijn fouten gemaakt. Met name het intrekken van een kortingskaart voor grote gezinnen bij treinreizen noemde hij verkeerd. ‘Frankrijk mag trots zijn op zijn bevolkingsgroei, die we met beleid willen steunen.’

Voor het eerst sprak hij zich uit over de nederlaag van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn analyse was verrassend. ‘Waar we wonnen was het blijkbaar de kwaliteit van de kandidaat; waar we verloren kwam het door mij. Maar let op: elke partij die nu in Europa aan de macht is verloor daarna de lokale verkiezingen.’

Twee keer eerder, in september en november, zette de president zijn retorische kwaliteiten op televisie in om zijn beleid toe te lichten. Die uitzendingen waren korter, en de journalistieke inbreng was kleiner. Het vijftal legde hem soms het vuur aan de schenen. Sarkozy reageerde daarop door vragenstellers te onderbreken en ongeacht de vraag vast te houden aan zijn eigen betooglijn. Volstond ook dat niet, dan viel hij terug op zijn imposante dossierkennis.

Of dat genoeg was om het Franse volk te overtuigen? Manuel Valls, vooraanstaand socialist, stelde het in een reactie op prijs dat de president enkele vergissingen toegaf, maar vond het zwak dat hij zich achter een communicatieprobleem verschool. ‘Dat doet elke regering die het moeilijk heeft.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.