Sarkozy wil politieke midden veroveren

De nieuwe Franse regering krijgt een gematigd rechts karakter. President Sarkozy heeft de ‘sociale gaullist’ François Fillon donderdag als premier aangesteld....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De precieze samenstelling van de regering wordt vandaag bekendgemaakt, maar de bedoelingen van Sarkozy zijn duidelijk. De president die tijdens de campagne met thema’s als nationale identiteit en patriottisme veel kiezers van extreemrechts lokte en zichzelf ‘rechtser dan Chirac’ noemde, wil nu het politieke midden veroveren en de Parti Socialiste in verlegenheid brengen.

Die doelstellingen houden verband met de parlementsverkiezingen van volgende maand. Sarkozy moet dan een meerderheid zien te krijgen om zijn plannen uit te voeren. Daarom drijft hij zijn tegenstander in het politieke centrum, UDF-leider François Bayrou, in het nauw. Die moet nu toezien, hoe zijn rechterhand Hervé Morin met de post van minister van Defensie wordt beloond voor zijn overstap naar Sarkozy. Ook de benoeming van Kouchner maakt het voor Bayrou lastig. Zijn stelling dat links en rechts moeten gaan samenwerken, wordt in zekere zin door Sarkozy in de praktijk gebracht.

Dat de druiven zuur zijn bij de socialisten is begrijpelijk, omdat Kouchner een held is in de ogen van veel Fransen. Dankzij zijn vaak gevaarlijke, humanitaire werk en zijn onmiskenbare charisma staat de French doctor, ooit oprichter van Artsen zonder Grenzen, bovenaan op lijstjes van populaire Fransen, naast sporter-muzikant Yannick Noah en voetballer Zinédine Zidane. De beroepspolitici van de Parti Socialiste hebben nooit goed geweten wat ze met deze populaire arts in hun midden aan moesten.

De verwachting is dat de internationaal ingestelde Kouchner, voormalig VN-afgezant voor Kosovo, zich goed kan vinden in de in beginsel pro-Amerikaanse houding, die Sarkozy van plan is aan te nemen. Opmerkelijk is wel dat de nieuwe president met Kouchner een representant van het studentenprotest van mei ’68 in zijn regering opneemt – Kouchner leidde destijds de stakingsacties op de medische faculteit. Eerder verklaarde Sarkozy tijdens zijn verkiezingscampagne ‘de erfenis van mei ’68’ te willen ‘liquideren’.

Aan de vijftienkoppige regering zullen zeven of acht vrouwen deelnemen. De zwaarste functies krijgen de 60-jarige gaulliste Michèle Aillot-Marie, die Defensie voor Binnenlandse Zaken verruilt en de 41-jarige nieuwe ster Rachida Dati. Die dochter van een Algerijnse moeder en een Marokkaanse vader is pas een jaar lid van de partij van Sarkozy. Na een carrière in het bedrijfsleven en de rechterlijke macht, ontpopte ze zich tijdens de verkiezingscampagne als een bekwaam woordvoerder van Sarkozy. Nu wordt ze met een zwaar ministerschap beloond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden