Sarkozy vraagt links bij zijn ministersploeg

Nicolas Sarkozy heeft de post van minister van Buitenlandse Zaken aangeboden aan de sociaal-democraat Bernard Kouchner, de populaire ex-VN-gezant voor Kosovo en oprichter van Artsen zonder Grenzen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Volgens diverse bronnen zou Kouchner, die nog aan de zijde van de socialiste Ségolène Royal campagne tegen Sarkozy heeft gevoerd, bereid zijn tot toetreding. Een andere zwaargewicht op links, oud-minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine, is eveneens gevraagd om toe te treden tot de regering. Hij beraadt zich nog.

Met zijn ‘opening naar links’ wijkt Sarkozy radicaal af van zijn voorganger Chirac. Die won in 2002 met steun van links de strijd tegen de extreemrechtse leider Le Pen, maar benoemde vervolgens uitsluitend partijgenoten. Sarkozy won ditmaal wel op eigen kracht, maar kiest toch voor een breed draagvlak. Hij zegt ‘president van alle Fransen’ te willen zijn.

Sarkozy wil dit najaar een groot aantal sociaal-economische hervormingen doorvoeren. Om dat voor elkaar te krijgen moet hij af van zijn imago van conservatieve hardliner.

De progressief in Sarkozy komt op drie manieren naar buiten: via andersdenkende ministers; via een gelijke verdeling voor mannen en vrouwen op ministersposten; en via een zwaar opgetuigd ministerie voor Milieu, waar oud-premier Alain Juppé de baas van wordt. Hij krijgt de eretitel ‘minister van Staat’ en daarmee de post van nummer twee in de regering.

Veruit de meeste aandacht trekt de overstap van socialisten naar het kamp van Sarkozy, in navolging van linkse intellectuelen als André Glucksmann en Alain Finkielkraut. Socialisten die daar niet voor in aanmerking komen, reageerden honend. ‘Een verraad aan jezelf’, oordeelde oud-minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn. ‘Mensen die te veel van zichzelf houden’, luidde de psychoanalyse van Arnaud Montebourg, campagneleider van Royal.

Het ‘verraad’ was voor de PS een welkome afleiding van de interne gevechten. Daarbij staan de pijlen in toenemende mate op partijleider François Hollande gericht. Die verklaarde zondag een nieuwe partij te willen. Strauss-Kahn wil echter geen institutioneel, maar een inhoudelijk debat en weesmaandag Hollande aan als ‘eerst verantwoordelijke’ voor de nederlaag van links. Ségolène Royal geeft de verdeeldheid in eigen kring de schuld – zij houdt de eenheid van rechts ten voorbeeld.

Vervolgens zaaide Royal zelf verdere verdeeldheid door te eisen dat de PS nu al zijn kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2012 aanwijst. Volgens veel socialisten is dat te vroeg. Eerst zijn er de parlementsverkiezingen van juni. De kans dat de PS die als een gesloten formatie in gaat, lijkt minimaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden