Sarkozy onder vuur na kritiek op allochtone ministers

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is door de regerende socialisten bekritiseerd vanwege zijn harde kritiek op twee allochtone ministers. Sarkozy noemde het tweetal maandag incompetent. 'Dit is een tikkeltje xenofoob', aldus voorzitter Jean-Christophe Cambadelis van de Socialistische Partij.

Onderwijs-minister Najat Vallaud-Belkacem tijdens een bijeenkomst met leraren. Beeld reuters
Onderwijs-minister Najat Vallaud-Belkacem tijdens een bijeenkomst met leraren.Beeld reuters

'Het appelleert aan onderbuikgevoelens', beet minister van Financiën Michel Sapin de oud-president toe nadat Sarkozy op een verkiezingsbijeenkomst de twee vrouwen - ministers in een overwegend blank kabinet - ongeschikt had genoemd voor hun zware functie.

'In de speurtocht naar middelmatigheid, dreigt Najat Vallaud-Belkacem nu Christiane Taubira in te halen', riep Sarkozy, die naar verwachting in 2017 opnieuw een gooi doet naar het presidentschap. De Frans-Marokkaanse Vallaud-Belkacem, belast met een omstreden hervormingsplan in het onderwijs, ligt al enige tijd flink onder vuur van vooral Sarkozy's UMP. Maar ook veel leraren zijn kritisch over haar beleid.

Minister van Justitie Christiane Taubira, afkomstig uit Frans-Guyana,na een kabinetsberaad. Beeld epa
Minister van Justitie Christiane Taubira, afkomstig uit Frans-Guyana,na een kabinetsberaad.Beeld epa

Bijsmaak

Taubira, afkomstig uit Surinames buurland Frans-Guyana, is minister van Justitie. Ze haalde in 2013 de woede van de UMP en andere rechtse partijen op de hals met het plan om het homohuwelijk te legaliseren. Ook toen werd haar allochtone afkomst erbij gesleept door sommige critici van het plan.

Volgens de socialistische topman Cambadelis geeft Sarkozy toe aan raciale sentimenten door uit een voornamelijk blank kabinet de twee allochtone, vrouwelijke ministers uit te pikken. 'Het heeft een bijsmaak', zei hij tegen RTL Radio. Minister Sapin zei dat het beslist 'geen toeval' was dat Sarkozy het tweetal in slechts één zin zo hard had neergesabeld.

De jonge en ambitieuze Vallaud-Belkacem (36) is een vroegere woordvoerder van president Hollande. In het nieuwe kabinet van premier Valls kreeg ze vorig jaar de portefeuille Onderwijs. Eerder was ze minister van Vrouwenzaken, Jeugd en Sport. Le Figaro noemde haar ooit 'Khmer Rose' omdat ze velen, ook partijgenoten, tegen zich in het harnas jaagt. Taubira (63) was voor haar benoeming in 2012 tot minister onder andere parlementslid en lid van het Europees Parlement.

Najat Vallaud-Belkacem verlaat het Elysee. De bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur, ook in eigen kring,vanwege haar hervorming van het onderwijs. Beeld reuters
Najat Vallaud-Belkacem verlaat het Elysee. De bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur, ook in eigen kring,vanwege haar hervorming van het onderwijs.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden