Sarkozy neemt presidentschap over van Chirac

Nicolas Sarkozy is nu officieel president van Frankrijk...

ANP

Tijdens een besloten bijeenkomst op het Elysée heeft Jacques Chirac de macht overgedragen aan zijn centrum-rechtse opvolger, die anderhalve week geleden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Sarkozy (52) tekende een officieel document waarmee hij de 23ste president van de republiek werd. Chirac droeg de lanceringscodes van het Franse nucleaire arsenaal aan hem over.

Dinsdagavond had Chirac in een emotionele rede voor de televisie afscheid genomen van de Fransen. Hijj riep zijn landgenoten op tot eenheid en solidariteit. De 74-jarige Chirac is twaalf jaar president van Frankrijk geweest.

Sarkozy, die lid is van de Unie voor een Volksbeweging (UMP), versloeg de socialistische presidentskandidate Ségolène Royal.

Bad in menigte
Na de bijeenkomst begroette Sarkozy op de Champs Elysées persoonlijk toeschouwers. Hij onttrok zich daarmee aan de veiligheidsmensen die de nieuwe president beschermen.

Na de inauguratie toog de nieuwe president naar de Arc de Triomphe aan de noordwestelijke kant van de Champs Elysées om er de voor Frankrijk gevallenen te eren.

Sarkozy eert woensdag in het Bois de Boulogne ook verzetsstrijders die er in augustus 1944 tijdens de Parijs opstand werden gefusilleerd. Hij brengt naar verwachting woensdag al een bezoek aan de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Hij begint daarna formeel met de benoeming van een premier en de vorming van een tot vijftien ministers ingekrompen regering.

Nicolas Sarkozy veegt in mei van dit jaar een traan van het gezicht van zijn vrouw Cecilia, terwijl zijn stiefdochter toekijkt. Sarkozy is net de nieuwe premier van Frankrijk geworden. (AP) Beeld
Nicolas Sarkozy veegt in mei van dit jaar een traan van het gezicht van zijn vrouw Cecilia, terwijl zijn stiefdochter toekijkt. Sarkozy is net de nieuwe premier van Frankrijk geworden. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden