Sarkozy mengt zich nadrukkelijk in de crisis

PARIJS Crédit Agricole, Axa, BNP Paribas, Société Générale – de hele haute finance van Frankrijk was dinsdag ontboden op het Élysée, het presidentieel paleis in Parijs, om met president Sarkozy de crisis door te nemen....

Ariejan Korteweg

Voor hun vertrek spraken de heren geruststellende woorden. Dat Amerikaanse, Britse, Duitse, en Benelux-banken omvallen, wil niet zeggen dat ook de Franse financiële grootmachten wankelen. Interessanter dan die geruststellende woorden was de bijeenkomst an sich. Geen staatshoofd mengt zich zo nadrukkelijk in de crisis als de Franse president. Dat begon vorige week in New York, waar hij een moreel beroep deed op het verantwoordelijkheidsbesef van directeuren die, zoals Sarkozy het uitdrukte, vooraan staan als er premies kunnen worden opgestreken, maar in tijden van crisis niet van zich laten horen.

Een paar dagen later hield hij in Toulon een rede voor binnenlands gebruik. ‘De mensen zijn bang’, zei de president. ‘En angst verhindert je te dromen, te ondernemen. Die angst is de voornaamste bedreiging van de economie.’ Hij kwam met remedies: geef de euro een betere koers ten opzichte van de dollar, investeer meer in kernenergie, beperk het aantal banen in de publieke sector, verbied gouden handdrukken. Dat betoog leverde hem veel bijval op. De reden laat zich raden. Sarkozy, kampioen van het vrije ondernemerschap, grijpt in tijden van crisis terug op een oeroude Franse reflex: meer macht aan de staat.

Dat die macht beperkt is, weet Sarkozy als geen ander. Voor 2009 wordt een financieringstekort van 52 miljard euro verwacht en de werkloosheidscijfers stijgen verontrustend. Frankrijk neemt deel aan de reddingsoperatie van Dexia, maar kan zich niet veel van dergelijke ingrepen veroorloven.

In één opzicht kan de staat wel ingrijpen, en ook dat is een oude reflex: de regels kunnen worden aangescherpt. Meteen na de bijeenkomst maakte het Élysée bekend dat nog deze week nieuwe richtlijnen voor de banken zullen worden uitgevaardigd. Een ervan lekte al uit: belastingparadijzen gaan het zwaar krijgen.

Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden