Sarkozy lijkt weer buiten gevaar

Twee stappen vooruit en een stap terug. De zaak Woerth-Bettencourt, waarover Frankrijk al een week in rep en roer is, ontwikkelt zich als de processie van Echternach.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

De stap terug is gezet door Claire Thibout, voormalig boekhoudster van Liliane Bettencourt, die een deel van haar eerdere verklaringen heeft herroepen. Ze zegt nu nooit gezien te hebben dat Nicolas Sarkozy een envelop met geld kreeg van het echtpaar Bettencourt. Ook over de data waarop de minister van Financiën een bijdrage voor de verkiezingskas zou hebben gekregen, blijft ze bij nader inzien liever in het vage. ‘Verzinsels van Mediapart’, was haar uitleg.

Ministers en UMP-leden stortten daarop een lading vitriool uit over de nieuwssite Mediapart, die zich tot spreekbuis van de verklaringen van de boekhoudster had gemaakt. De regeringsgezinde krant Figaro sprak van een geregisseerde campagne om Sarkozy te breken: enkele maanden geleden werd gesuggereerd dat hij overspelig was en dat zijn huwelijk op breken stond, daarna zou hij betrokken zijn bij een smeergeldaffaire in Pakistan. Dit was de derde aanval.

Buiten gevaar


Het ziet er inderdaad naar uit dat Sarkozy persoonlijk vooralsnog weer buiten gevaar is. Dat kan van Eric Woerth, tegenwoordig Minister van Arbeid en al veel langer penningmeester van de UMP, niet worden gezegd.

Vrijdag werd bekend dat begin 2007, toen de presidentscampagne in volle hevigheid gevoerd werd, 380 duizend euro van de rekeningen van Bettencourt werd opgenomen. Dat is veel meer dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. De vraag is nu of dat geld is gebruikt om de campagne van Sarkozy te steunen.

Chantal Trovel, voormalig privésecretaresse van André Bettencourt, de in 2007 overleden echtgenoot van Liliane, bevestigde vrijdag dat het heel gebruikelijk was dat politici geld van het echtpaar kregen. Tot de begunstigden behoorden volgens Thibout Pompidou, Chirac, Balladur, Kouchner en de echtgenote van Mitterrand.

De affaire wordt verder vertroebeld door de relatie van Liliane Bettencourt met fotograaf François-Marie Banier. De erfgename van l’Oréal heeft hem in de loop van tien jaar een miljard euro toegestopt. De boekhoudster, de privésecretaresse en ook de huismeester, die in het geheim de telefoongesprekken van Bettencourt vastlegde en de opnamen doorspeelde aan haar dochter, zouden met lede ogen hebben aangezien hoe Banier steeds meer invloed kreeg.

De belastinginspectie deed vrijdag een inval bij Patrice le Maistre, de vermogensbeheerder van Bettencourt. Het rapport van de belastinginspectie over de bemoeienis van Woerth met de belastingaangifte van Bettencourt wordt maandag verwacht.

Nicolas Sarkozy (Reuters) Beeld REUTERS
Nicolas Sarkozy (Reuters)Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden