Sarkozy: Le Monde niet in handen 'peepshow-man'

‘In elke andere grote democratie zou zo’n tussenkomst onaanvaardbaar zijn.’ De vereniging van redacteuren (SRM) van Le Monde kwam maandag woorden tekort om de handelswijze van president Sarkozy te veroordelen. ‘De desastreuze traditie van een almachtige, jacobijnse en koloniale staat past generlei wijze bij een modern land.’

Ariejan Korteweg

Een krant is meer dan de optelsom van inkomsten en uitgaven. Dat blijkt uit de miljoenendans die al enkele weken gaande is rond de Franse krant Le Monde. In die dans heeft president Sarkozy zich vorige week gemengd.

Hij ontbood Éric Fottorino, directeur van Le Monde, op het Élysée om uit de eerste hand te horen wie zich zoal kandidaat stellen om een groot belang in de krant te nemen. En hij maakte van de gelegenheid gebruik zijn eigen voorkeur uit te spreken.

Peepshow-man


Le Monde moet niet in handen komen van ‘een peepshow-man’, zou hij hebben gezegd. Wat een verwijzing is naar een van de kandidaten: internetondernemer Xavier Niel, die in het verleden zaken deed met erotiek en contactadvertenties op internet. Niel ondersteunt bovendien een aantal sites die tegen Sarkozy ageren.

Sarkozy zou gedreigd hebben dat Le Monde zijn staatssteun kan verliezen, en dat de staat dan wellicht niet garant zou willen staan voor de vernieuwing van de drukkerij.

Het concern waartoe Le Monde behoort, staat er niet goed voor. Het heeft, ondanks een twee jaar geleden doorgevoerde sanering, een schuld van 69 miljoen euro en 25 miljoen euro aan kortlopende leningen die moeten worden terugbetaald. De betaalde oplage van de krant was in 2009 288 duizend, een laagterecord. Toch staan ondernemers te springen om de 80 tot 120 miljoen euro te investeren die het bedrijf nodig heeft om een doorstart te maken.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de aandelen in buitenlandse handen zouden komen. Het Spaanse Prisa (van dagblad El País) had grote belangstelling. Dat gold ook voor het Italiaanse De Benedetti (L’Espresso) en voor het Zwitserse familiebedrijf Ringier. Al die buitenlanders zijn om uiteenlopende redenen afgevallen.

De strijd gaat nu tussen twee Franse groepen. Een ervan wordt aangevoerd door Claude Perdriel, eigenaar van het grote weekblad Nouvel Observateur. De ander is een trio, naast Niel bestaande uit voormalig partner van Yves Saint-Laurent en zakenman Pierre Bergé en Matthieu Pigasse, miljonair en eigenaar van weekblad Les Inrockuptibles.

Internet- en telefonieondernemer Orange was vorige week de verrassende derde belangstellende die zich meldde. Het bedrijf zou bereid zijn ‘enkele tientallen miljoenen euro’s’ in Le Monde te steken. De interesse wordt vooral gewekt door Lepost.fr, een van de zeldzame internetsites die actualiteiten brengt en rendabel is. Orange zou de krachten kunnen bundelen met Perdriel.

Redactie


Bij de uitgifte van die aandelen heeft de redactie een doorslaggevende stem. Die SRM is met 29,6 procent de grootste aandeelhouder. Door afspraken met andere partijen zijn twaalf van de achttien stemmen in handen van de redactie. Vanwege de veranderde eigendomsverhoudingen zal dat in de toekomst niet meer zo zijn. Daarmee wordt een traditie die teruggaat tot de oprichting van de krant doorbroken.

De tussenkomst van Sarkozy maakt duidelijk dat de toekomst van Le Monde een zaak van nationaal belang is. Le Monde heeft, ook internationaal, een veel groter gezag dan op grond van de oplage mag worden verwacht. De krant neigde in de tijd van Mitterrand naar links en had in de jaren negentig een voorkeur voor de rechtse Balladur. Dat het trio waartoe Niel behoort linkse sympathieën heeft, zal mede oorzaak zijn geweest van de presidentiële bemoeienis.

Le Monde is niet de enige Franse krant die onder druk staat. Zakenkrant La Tribune werd onlangs voor de symbolische som van één euro gekocht door zijn directeur, Valérie Descamps. Ook stadskrant Le Parisien en het daaraan gekoppelde landelijke dagblad Aujourd’hui en France staan in de etalage.

Le Monde heeft de afgelopen jaren een aantal gedaanteveranderingen ondergaan. De zware, sterk op analyses en meningen leunende krant van weleer is geleidelijk levendiger geworden en meer op reportages en interviews gericht. De fotografie is veel prominenter geworden. Le Monde is de derde landelijke krant van Frankrijk, na Le Figaro (315 duizend exemplaren) en sportkrant L’Équipe (303 duizend).

Aanvankelijk zou maandag besloten worden wie de nieuwe aandeelhouder wordt. Dat besluit is doorgeschoven naar eind deze maand.

Een vrouw leest le Monde. (EPA) Beeld
Een vrouw leest le Monde. (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden