Sarkozy krijgt sleutels Elysée

Met een ruime meerderheid van 53 procent is de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy zondag verkozen tot president van Frankrijk....

Van onze correspondent Fokke Obbema

In zijn overwinningstoespraak richtte Sarkozy zich tot binnen- en buitenland. Aan de Fransen presenteerde hij zich als ‘de president van álle Fransen’. Hij stelde voor ‘Frankrijk samen weer in beweging te krijgen’ en beloofde dat ‘niemand aan zijn lot wordt overgelaten’.

Tegen zijn ‘Europese partners’ zei hij niet alleen dat ‘Frankrijk vanavond is teruggekeerd in Europa’, maar ook dat zij moeten ‘luisteren naar de volkeren van Europa die beschermd willen worden’.

Feestvreugde
Aan de VS bracht Sarkozy ‘onze vriendschap’ over, waarna hij conform de Franse traditie met kritiek kwam: ‘Een groot land als de VS heeft de plicht bij te dragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Voor Frankrijk heeft dat de hoogste prioriteit.’ In de feestvreugde beloofde hij ook nog een Marshallplan voor Afrika, alsmede samenwerking om tot ‘beheerste immigratie’ te komen.

Sarkozy gaat nu enige dagen in retraite ‘om mij op de zwaarte van mijn functie voor te bereiden’. Daarna moet hij op campagne voor de parlementsverkiezingen van juni. Volgens de peilingen gaat zijn partij ook die winnen.

Ségolène Royal accepteerde haar nederlaag met een glimlach, maar felicitaties voor haar tegenstander konden er nauwelijks af. Het is de derde keer op rij dat links de presidentsverkiezingen verliest. Oud-minister Dominique Strauss-Kahn kritiseerde zondagavond zijn Parti Socialiste omdat die ‘de afgelopen vijf jaar niet in staat is gebleken zich te moderniseren’. Daarmee nam hij een voorschot op het leiderschapsgevecht dat binnen de PS zal ontbranden.

Nicolas Sarkozy en zijn familie begroeten na elf uur zondagavond zijn aanhangers op het Place de la Concorde in Parijs. (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Nicolas Sarkozy en zijn familie begroeten na elf uur zondagavond zijn aanhangers op het Place de la Concorde in Parijs. (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden