Sarkozy krijgt gelijk in zaak rond 'Sarkoleaks'

Een Franse rechter heeft vandaag een voormalige medewerker van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy gesommeerd een schadevergoeding te betalen van tienduizend euro. Patrick Buisson, de rechterhand van Sarkozy, maakte in het geheim opnames van privégesprekken van de president met zijn vrouw Carla Bruni. De gesprekken werden gepubliceerd door het online tijdschrift Atlantico, maar moeten op last van de rechter worden verwijderd.

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni Beeld AFP
De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla BruniBeeld AFP

Sarkozy en Bruni hadden een kort geding aangespannen om de publicatie van hun gesprekken tegen te gaan. Niet alleen moet Buisson tienduizend euro betalen, ook moeten hij en Atlantico duizend euro betalen voor de proceskosten. Atlantico, dat eerder al de audiobestanden van zijn website haalde, is het niet eens met de beslissing van de rechter en is van plan beroep aan te tekenen.

'Op zichzelf onthullen de 'Sarkoleaks' niet zo veel bijzonders', schreef Frankrijk-correspondent Peter Giesen naar aanleiding van het lek. 'De president en zijn medewerkers spreken vrijmoedig, alsof ze bij de koffieautomaat op kantoor staan. Verschillende ministers worden afgeserveerd als 'aartsnullen'. Sarkozy zegt dat het 'grotesk' zou zijn om premier Fillon te vervangen door centrumpoliticus Borloo. Carla Bruni schept op dat ze 'fabuleuze contracten' heeft ondertekend waarmee ze Sarkozy kan 'onderhouden'.'

Het verzoorzaakte toch een flinke schok in de Franse politiek. Buisson werd door velen gezien als een Raspoetin, een ongrijpbare figuur die Sarkozy naar rechts trok. Hij blijkt het vertrouwen van zijn meester en diens medewerkers op ongekende wijze te hebben beschaamd. Een van de afgeluisterden, de voormalige speechschrijver Henri Guaino, sprak van een 'aanranding'.

Wie is Patrick Buisson?
Patrick Buisson (1949) was jarenlang de goeroe op de achtergrond van Nicolas Sarkozy. Een intellectueel met zeer rechtse ideeën, een specialist op het gebied van opiniepeilingen die de stemming onder 'het volk' voor de president moest duiden.

Buisson komt uit de extreem-rechtse hoek. In de jaren tachtig werkte hij voor het weekblad Minute, tegelijk met Jean-Marie Le Pen, de toenmalig leider van het Front National. Zijn stokpaardjes: de Franse identiteit, het gevaar van immigratie, het belang van geestelijke - doorgaans katholieke - waarden. Volgns Nathalie Kosciusko-Morizet, voormalig woordvoerder van Sarkozy, ontleende hij zijn ideeën aan Charles Maurras (1868-1952), de leider van de extreem-rechtse, katholieke beweging Action Française.

In 2005 voorspelde hij dat de Fransen 'nee' zouden zeggen tegen de Europese Grondwet. Sarkozy was onder de indruk en vroeg Buisson om zijn adviseur te worden. Buisson stippelde een rechtse koers uit, met veel nadruk op veiligheid en immigratie. In 2007 werd Sarkozy president, mede doordat hij veel kiezers bij het Front National wist weg te halen. 'Aan Patrick ben ik meer verschuldigd dan aan wie ook', zei Sarkozy naderhand.

Ook in de campagne van 2012 speelde Buisson een grote rol. Op zijn aandringen sloeg Sarkozy een steeds hardere toon aan tegen criminelen en immigranten. Deze keer verloor hij echter van François Hollande, volgens sommigen omdat Buissons rechtse koers de kiezers uit het midden wegjoeg.

Patrick Buisson Beeld AFP
Patrick BuissonBeeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden