Sarkozy en Royal strijden om presidentschap

Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal strijden op 6 mei om het presidentschap van Frankrijk. De rechtse Sarkozy behaalde 31,2 procent van de stemmen, terwijl de socialiste Royal tweede werd met 25,9 procent....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Een zware nederlaag was er voor de extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen, die op 10,4 procent bleef steken, zo'n 5 procent lager dan zijn score in 2002, toen hij de tweede ronde haalde.

De centrumrechtse kandidaat François Bayrou kreeg 18,6 procent van de stemmen – veel meer dan in 2002 (7 procent), maar aan de score van Royal kon hij niet tippen. Een zestal kleinere, linkse kandidaten behaalde samen 11 procent. De opkomst was met 84 procent aanzienlijk hoger dan in 2002 (71 procent).

Harde strijd
Een eerste peiling voor de tweede ronde gaf zondagavond een overwinning te zien voor Sarkozy, die 54 procent zou behalen tegenover Royal 46 procent. Maar van een gelopen koers is volgens niemand sprake.

In de komende weken wordt een harde strijd om het politieke midden verwacht, nu de ruim zeven miljoen kiezers van Bayrou tussen links of rechts moeten kiezen.

Bayrou zelf hield zondagavond zijn kaarten nog stevig tegen de borst – hij weigerde een voorkeur voor Royal of Sarkozy uit te spreken.

Ideeëndebat
Links en rechts deden zondagavond hun uiterste best het politieke centrum naar het eigen kamp te lokken. In een door luid applaus onderbroken speech zei Royal ‘de hand uit te steken naar al degenen die net als ik van mening zijn dat het tijd is een einde te maken aan dit niet meer werkende systeem’ – een duidelijke toenadering tot de kiezers van Bayrou, die zich als de ‘anti-systeem’-politicus heeft opgeworpen.

Sarkozy sprak voor een dolenthousiaste menigte tot ‘alle Fransen van goede wil’, die bereid zijn met hem ‘in een nieuwe Franse droom’ te geloven. Ook zei hij ‘alle Fransen die bang zijn’ te willen beschermen. Royal riep hij op tot een ‘waardig’ en ‘respectvol ideeëndebat’ in de komende weken.

De socialistische presidentskandidaat Ségolÿne Royal (rechts) zwaait haar aanhangers toe nadat de uitslag van de eerste ronde in de Franse presidentsverkiezingen bekend is geworden. Royal strijdt op 6 mei samen met de rechtse Nicolas Sarkozy om het presidentschap. (AFP) Beeld
De socialistische presidentskandidaat Ségolÿne Royal (rechts) zwaait haar aanhangers toe nadat de uitslag van de eerste ronde in de Franse presidentsverkiezingen bekend is geworden. Royal strijdt op 6 mei samen met de rechtse Nicolas Sarkozy om het presidentschap. (AFP)
\N Beeld
\N
\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden