Sarkozy eist publicatieverbod van 'monsterlijke' Elysée-tapes

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft de rechter vandaag in een kort geding gevraagd het openbaren van stiekem opgenomen privégesprekken van hem te verbieden. De gewraakte 'Sarkoleaks' komen uit de koker van Sarkozy's voormalige rechterhand Patrick Buisson en verschenen vorige week al in onder meer het satirische blad Le Canard Enchaîné.

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni Beeld afp
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla BruniBeeld afp

Buisson heeft in 2011 gesprekken vastgelegd die hij in het Elysée voerde met de president, diens echtgenote Carla Bruni en leden van de presidentiële staf. Op zichzelf onthullen de 'Sarkoleaks' niet zo veel bijzonders. De president en zijn medewerkers spreken vrijmoedig, alsof ze bij de koffieautomaat op kantoor staan. Verschillende ministers worden afgeserveerd als 'aartsnullen'. Sarkozy zegt dat het 'grotesk' zou zijn om premier Fillon te vervangen door centrumpoliticus Borloo. Carla Bruni schept op dat ze 'fabuleuze contracten' heeft ondertekend waarmee ze Sarkozy kan 'onderhouden'.

Toch heeft het paleisdrama een grote schok in de Franse politiek veroorzaakt. Buisson werd door velen gezien als een Raspoetin, een ongrijpbare figuur die Sarkozy naar rechts trok. Hij blijkt het vertrouwen van zijn meester en diens medewerkers op ongekende wijze te hebben beschaamd. Een van de afgeluisterden, de voormalige speechschrijver Henri Guaino, sprak van een 'aanranding'.

'Monsterlijk'
Sarkozy's advocaat Herzog noemt het afluisteren van de vertrouwelijke gedachtewisseling tussen advocaat en cliënt onrechtmatig en monsterlijk.

Patrick Buisson wil ook een aanklacht indienen, wegens het stelen van zijn opnamen. Een van de verdachten is zijn zoon Georges, met wie hij gebrouilleerd is. Georges ontkent, maar zegt dat hij wel eens opnamen op een harde schijf heeft gezet voor zijn vader. 'Zulke opnamen kunnen altijd van pas komen', zou Patrick Buisson hebben gezegd, een opmerking die helemaal past bij zijn sinistere imago als de grote manipulator in de schaduw.

Thierry Herzog Beeld ap
Thierry HerzogBeeld ap

Comeback
Sarkozy zou zich warmlopen voor een terugkeer in de politiek, maar klaagt dat zijn vijanden elk plan proberen te saboteren. Sarkozy wordt achtervolgd door verschillende schandalen. Vrijdag schreef Le Monde dat de oud-president bedenkelijk nauwe contacten onderhield met de aanklagers die onderzochten of hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie. Dat zou volgens de Franse krant blijken uit door justitie afgeluisterde telefoongesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog.

De gewezen advocaat-generaal, Gilbert Azibert, die in ruil voor een mooie baan aan de zuidkust Sarkozy stiekem inlichtingen zou hebben verschaft over het corruptieonderzoek, is vandaag in het ziekenhuis opgenomen. Hij zou een zelfmoordpoging hebben gedaan, schrijft het Franse opinieblad Le Point.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden