Sarkozy dreigt rebellen Tsjaad met interventie

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dinsdag gezegd dat Franse militairen in Tsjaad zouden kunnen interveniëren ten gunste van president Idriss Deby. Sarkozy zei dat Frankrijk de middelen heeft om te reageren op onwettige militaire acties in Tsjaad.

ANP

Sarkozy uitte zijn dreigement in de Franse kustplaats Aytré. Frankrijk heeft in het midden-Afrikaanse land ongeveer 1450 militairen.

De rebellenleiders die de wapens tegen Deby hebben opgenomen, hebben Frankrijk ervan beschuldigd de president militair te steunen bij diens strijd tegen de opstandelingen. Frankrijk heeft dat ontkend. Wel zet Frankrijk militairen en vliegtuigen in voor het evacueren van buitenlanders uit Tsjaad.

Nederlanders weg
Zeven van de tien geregistreerde Nederlanders in Tsjaad hebben het land inmiddels verlaten of doen dat dinsdag nog. Voor zover bekend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn daarna nog drie Nederlanders in het gewelddadige Afrikaanse land aanwezig.

Dat heeft een woordvoerster van het departement dinsdag gezegd. Het gaat vooral om hulpverleners. De Nederlanders mogen zelf besluiten of ze weggaan en kunnen dan een beroep doen op de Fransen.

Maandag vertrokken al twee Nederlanders. Twee Nederlanders die nog in Abeché in Tsjaad zitten, worden dinsdagavond in Kameroen verwacht. De andere Hollanders zijn al aangekomen in Kameroen, waar Nederland een ambassade heeft, of in Gabon.

Buitenlandse Zaken wijst erop dat de aantallen niet zeker zijn, omdat er geen plicht bestaat voor de Nederlanders zich te melden als ze aankomen of als ze vertrekken. Het ministerie probeert contact te leggen en krijgt onder meer informatie van de Fransen als Nederlanders vertrekken.

Sinds zondag raadt het ministerie alle reizen naar Tsjaad af in verband met het opgelaaide geweld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden