Sardinië betaalt dubbel voor ontvoeringen

SARDINIE heeft een oude bedrijfstak die nog altijd bloeit: de ontvoeringsindustrie. Halverwege mei werden met een tussenpoos van vier dagen opnieuw twee mensen ontvoerd: een 68-jarige veehoudster en een 60-jarige eigenaar van een toeristisch complex....

Sardinië is een exclusief vakantieoord. Berlusconi heeft niet voor niets acht villa's aan de Costa Smeralda, de Smaragdkust in het noordoosten, die haar naam waarmaakt, ook financieel. De grootste toeristische investeringen in deze streek zijn van prins Karim Aga Khan, miljardair en geestelijk hoofd van de Ismaëlieten. Kort geleden heeft hij zijn belangen met verlies overgedaan. Veel Sardijnse hoteliers willen dat voorbeeld volgen. Want waar de ontvoerders verschijnen, verdwijnen de toeristen.

Heel Italië verwacht een record-aantal buitenlandse toeristen, die komen profiteren van de aantrekkelijke koers van de voorheen peperdure lire. Heel Italië, behalve Sardinië. Voor de toeristen die op Sardinië vakantie willen houden, pleegt de koers van de lire immers geen rol te spelen. Maar veiligheid en rust des te meer.

Politieblokkades en laag overvliegende helikopters vindt de toerist niet aangenaam, de protestdemonstraties tegen de ontvoeringen evenmin. De honderd parachutisten die sinds vorige week zijn ingeschakeld in de strijd tegen de ontvoeringsindustrie, suggereren allesbehalve een vakantieklimaat. En als dan de bestrijders ook nog eens elkaar gaan bestrijden, dan grijpt een aspirant-bezoeker naar de telefoon en zegt zijn reis naar Sardinië af.

Het risico dat een toerist zelf het slachtoffer van een ontvoering wordt, is niet groot, maar ook niet denkbeeldig. In de jaren zeventig werd een hele Engelse familie gekidnapt: vader, moeder en kind. Dat onlangs twee van de ontvoerders van het jongetje Faroek Kassam werden veroordeeld tot ieder 26 jaar gevangenisstraf, is een schrale troost.

'Ze hebben ons allemaal gegijzeld', zegt Achille Crisponi, chef van het Sardijnse toerismebureau. 'Heel Sardinië is in gijzeling.' Steeds meer Sardijnen willen aan die gijzeling ontsnappen. De ondernemers van de provincie Nuoro, een streek die al jaren door ontvoeringen wordt geteisterd, hebben een brief geschreven aan premier Dini en de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Ze delen mee dat ze besloten hebben al hun investeringen uit Sardinië terug te trekken 'gezien de totale mislukking van het beleid inzake de openbare orde'.

Rodrigo Checci, zoon van de laatste ontvoerde, heeft aangeboden de plaats van zijn gegijzelde vader over te nemen. Diens toeristisch complex is al vijftienhonderd reserveringen kwijtgeraakt. 'Zo wordt het hele toerisme van deze streek gewurgd', vindt Rodrigo. 'Ik heb bijna honderd mensen die in ons vakantiedorp zouden gaan werken, moeten afzeggen. Alle orders worden geannuleerd. Daarmee komt de motor van onze economie tot stilstand.'

Voor de ontvoeringen moet dus dubbel worden betaald. De familie moet een losprijs opbrengen. De gemeenschap krijgt een veel hogere rekening gepresenteerd.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden