Sarakreek zoekt naar draaglijk einde

Sarakreek Holding, ooit exploitant van een goudmijn in Suriname maar sinds 1979 een beleggingsfonds in Amerikaans vastgoed, zoekt naar een draaglijk einde....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

President-comissaris en tevens bestuursvoorzitter J. Montijn schilderde dinsdag zijn aandeelhouders de sombere perspectieven van een stervend vastgoedfonds. Eerder dit jaar werd de laatste directeur, H. Blok, al aan de kant gezet, zodat het fonds nu wordt bestuurd door de gedelegeerd commissarissen Montijn en G. Williams.

Het Amerikaanse vastgoedbureau Madison heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden van de vastgoedportefeuille, bestaande uit vier kantoorgebouwen en drie winkelcentra. Volgens Madison zou er flink moeten worden geïnvesteerd om de gebouwen verhuurbaar te houden. Sarakreek kampt al met leegstand, maar er lopen nog een paar huurcontracten af. Om nieuwe huurders te interesseren zou er dit jaar een bedrag van rond de 12 miljoen dollar nodig zijn, aldus een woordvoerder. En dat geld is er niet.

Vervolgens heeft het bestuur onderzocht of Sarakreek kan worden geliquideerd, maar de liquidatiewaarde van de portefeuille ligt 25 à 40 procent onder de toch al stevig teruggelopen boekwaarde van 200 miljoen dollar.

Op dezelfde voet doorgaan kan ook niet. 'Dat zou komen te staan op het verwijt van onverantwoord bestuur en grove nalatigheid', aldus de woordvoerder. Samenwerking met een andere partij zou de beste oplossing zijn.

Sarakreek heeft het Britse bureau Hoare Govett ingeschakeld om een partner te zoeken. Dat leverde enkele contacten op, en met één daarvan is Sarakreek in gesprek. Maar Sarakreek verwacht niet dat daar een bod op alle aandelen uit zal komen, en verwacht ook niet dat er een interessante andere transactie uitkomt. Wat er dan wel moet gebeuren, wil of kan de woordvoerder niet zeggen.

Inmiddels is de onderneming zeer krap bij kas. Het geld van een banklening van 35 miljoen dollar uit 1992 is op. Met de banken, waaronder huisbankier ABN Amro, wordt onderhandeld over een uitbreiding van dat krediet. Komt die er niet, dan kan Sarakreek zelfs geen investering meer doen om nieuwe huurders te werven. Acute geldnood zal zich niet voordoen. 'Binnen afzienbare tijd' denkt de raad van commissarissen met nadere mededelingen te kunnen komen.

Sarakreek heeft al jaren een negatieve kasstroom en die zal naar het zich laat aanzien tot na 1994 blijven bestaan. Zeker als de leegstand verder toeneemt.

Vorig jaar was er weliswaar een uiterst geringe stijging van de waarde van het vastgoed en van het eigen vermogen, maar over de hele periode 1989-1993 daalde de waarde van het vastgoed van 276 miljoen dollar tot 182 miljoen. In diezelfde periode stegen de langlopende leningen van 68 miljoen dollar tot 94 miljoen. De netto-vermogenswaarde per aandeel daalde van 41,70 dollar in 1989 tot 18,19 dollar vorig jaar. Het beleggingsresultaat over de afgelopen vijf jaar bedroeg per aandeel 19,39 dollar negatief. De koers van Sarakreek op de Amsterdamse beurs daalde dinsdag van 13,80 naar 12 gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden