Sarajevo trekt zich terug uit vredesoverleg

De Bosnische regering zal niet deelnemen aan het vredesoverleg dat dinsdag in New York zou plaatshebben tussen Servische, Kroatische en Moslim-afgevaardigden....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

SARAJEVO

Uit het communiqué werd echter niet direct duidelijk aan welke voorwaarden de Bosnische Serviërs precies hadden moeten voldoen. Maar volgens de Bosnische radio had president Izetbegovic minister van Buitenlandse Zaken Sacirbey opdracht gegeven niet in overleg te treden 'wegens een gebrek aan vooruitgang in de discussie over constitutionele zaken'.

Het beoogde overleg was een volgende fase in het vredesproces, dat onder leiding van de Amerikaanse bemiddelaar Holbrooke in een stroomversnelling is gekomen.

Holbrooke sprak dit weekeinde met de Servische president Milosevic, die mede namens de Bosnische Serviërs onderhandelt. De gesprekken verliepen niet erg succesvol, en in plaats van naar Sarajevo vloog Holbrooke terug naar Washington.

Op 8 september sloten de partijen in Genève een principe-overeenkomst over de uitwerking van het vredesplan zoals dat door de internationale Contactgroep was voorgesteld. Dit plan voorziet grofweg in de verdeling van Bosnië-Herzegowina tussen de Bosnische Serviërs en de Moslim-Kroatische federatie.

In de afgelopen weken hebben de Moslims en de Bosnische Kroaten met militaire steun uit Kroatië een behoorlijke gebiedswinst geboekt, waardoor zij nu ongeveer de helft van Bosnië controleren.

Waarnemers suggereerden gisteren dat de Moslims toch terugdeinzen voor de mogelijkheid dat de Bosnische Serviërs zich aansluiten bij Servië; volgens het akkoord mogen ze een speciale band aangaan met Belgrado.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden