Sara Lee/DE vaart wel bij stijging koffieprijs

Sara Lee/DE, producent van onder meer Douwe Egberts, Pickwick en Zwitsal, heeft het boekjaar 1997/1998 afgesloten met een netto winst van 971 miljoen gulden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het concern profiteerde van de sterke Amerikaanse dollar en de stijgende koffieprijzen. Ook de toenemende verkopen van schoenpoets, toiletverfrissers, doucheschuim en zeep droegen bij aan een verbetering van het resultaat.

De winstgroei van 4 procent steekt magertjes af bij de winstsprong van 14 procent die het jaar daarvoor nog werd behaald. Een woordvoerder van het bedrijf wijst erop dat Sara Lee/DE vorig jaar nogal wat overnames heeft gedaan. In Brazilië is een koffiebedrijf overgenomen en in Frankrijk zijn de bakkerij-artikelen van het merk Brossard opgekocht. Ook in India heeft Sara Lee/DE een bakkerij overgenomen. Gisteren werd nog een de koffiebedrijf van Quaker Oats overgenomen, goed voor een omzet van 300 miljoen gulden.

Van de Azië-crisis heeft Sara Lee/DE zo goed als geen last. Daarvoor is de afzet in Azië te klein. Wel wordt het buitenland voor Sara Lee/DE steeds belangrijker. Ruim 70 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald, met name in Europa.

Sara Lee/DE heeft inmiddels 27 duizend mensen in dienst. Dat zijn er vijfduizend meer dan vorig jaar. In Nederland werken 4500 mensen bij Sara Lee/DE.

Sinds 1997 haalt het Amerikaanse moederconcern Sara Lee de stofkam door de multinational. Van alle activiteiten, zowel in de VS, Europa en Azië, wordt bekeken of die nog wel bij het concern passen. Met het geld dat dit moet opleveren, zullen de merkartikelen extra worden versterkt.

Die nieuwe koers bleek fataal voor de tabaksactiviteiten van Sara Lee/DE. De productie van shag en pijptabak (waaronder Drum en Brandaris) werd begin vorige maand verkocht aan Imperial Tobacco Group PLC.

'In Nederland waren we natuurlijk een grote speler op de markt voor tabak, maar op wereldschaal stelde het niets voor. Shag is sowieso geen populair product buiten Nederland. Dan moet je die activiteit óf afstoten óf flink uitbreiden', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden