Sappig gepekeld kippetje

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Yvette van Boven

Vraagt u zich wel eens af waarom de rotisserie in de buurt van die sappige kip heeft, terwijl die van u altijd wat droog uitpakt? Het geheim is pekelen. Door de vogel een nacht in een bad met zout en suiker te leggen, trekt er smaak en vocht in. De textuur van het vlees wordt zachter en sappiger.

Breng alles voor de pekel aan de kook in een steelpan en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Laat het dan afkoelen en giet het in een bak waar de kip in past en die in de koelkast kan. Zorg dat de kip goed onder staat en dek af. Zet 24 uur in de koeling. Dep de kip droog en laat hem in de koelkast een uur verder opdrogen op een schone schaal (dit doet u voor een knapperig velletje). Gooi de pekel weg.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Hak de knoflook en de kruiden fijn en rasp wat citroenschil, circa 1 eetlepel. Vermeng alles met peper en zout en wrijf de hele kip ermee in. De kip is al goed op smaak, dus u hóéft het niet te doen, maar het is wél lekker. Ik duw altijd nog wat stukken citroen of sinaasappel en wat tijm tussen en onder de vleugels en holtes van de kip. Zet de kip in een ingevette braadslee in de oven en braad hem in ongeveer 1 uur goudbruin.

null Beeld illustratie yvette van boven
Beeld illustratie yvette van boven

Recept voor 1 kip

Ingrediënten voor de pekel

200 gr zout
200 gr suiker
2 el gekneusde jeneverbessen
3 verkreukelde laurierblaadjes
1 el zwarte peperkorrels
1 el korianderzaad
1 el venkelzaad
schil van 1 sinaasappel of mandarijn
circa 2 liter water

Ingrediënten voor de kip

1 biologische boerderijkip
1 citroen of sinaasappel
een paar tenen knoflook, gepeld
paar takken tijm en/of rozemarijn
peper uit de molen en zout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden