Sap wint, Dibi mikt op plaats 2

In een ledenraadpleging heeft GroenLinks bepaald wie de lijsttrekker wordt. 84,9 procent koos voor Jolande Sap, tegenkandidaat Tofik Dibi bleef steken op 12 procent. Woensdag maakte de partij ook het verkiezingsprogramma bekend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - GroenLinks-lijsttrekkerskandidaat Jolande Sap schrijdt woensdagmiddag op laarzen en in zwarte jurk het Haagse Pulchri binnen. Ze heeft een ingehouden zelfverzekerde winnaarsblik, maar ze moet het nog stilhouden. Dat valt niet mee: zojuist heeft ze van de referendumcommissie vernomen hoezeer ze haar uitdager Tofik Dibi heeft verpletterd.

Dibi, in crêmekleurig designcolbert, wordt door partijvoorzitter Heleen Weening naar zijn plaats gebracht. Ze slaat even een arm om hem heen, zodat iedereen ziet dat het weer goed is. Tofik neemt plaats en heeft net achter de schermen zijn grootste les in bescheidenheid ooit moeten verwerken. Hij zit er bedeesd bij als Sap naast hem komt zitten.

Totale ontlading volgt in de zaal als de voorzitter van de referendumcommissie, Nel van Dijk, de uitslag voorleest. Tofik Dibi: 1.764 stemmen, Jolande Sap: 12.242 stemmen. Gejoel, gejuich en oorverdovend applaus vallen Sap ten deel. Ze straalt, na twee weken gedoe achter de schermen en twee weken van lijsttrekkersdebatten. Voor het eerst heeft ze mandaat, en wat voor mandaat: 84,9 procent. Dibi is de eerste die haar feliciteert. Haar glimlach wijkt nog even niet.

'Dat het vertrouwen zo groot is, doet mij heel erg goed', zegt Sap in haar bedankje aan de leden. Ze dankt ook Dibi en benadrukt de eensgezindheid: 'We moeten nu laten zien waarom de kiezer GroenLinks moet stemmen.' Dibi accentueert grootmoedig 'de bijna Oost-Europese uitslag' waarmee Sap hem versloeg. Hij heeft één speech voorbereid, bekent hij: de verliezersspeech.

Terwijl Dibi en Sap afzonderlijk de parlementaire pers te woord staan, kijkt Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie, met neutrale blik om zich heen. Hij adviseerde de partijvoorzitter Dibi niet toe te laten tot de strijd. Die zou geen leiderschapskwaliteiten bezitten en een lichtgewicht zijn. Is het prettig gelijk te krijgen? Thissen: 'Ik zeg hier helemaal niets over. Ik ben bezig met de plaatsen 2 tot 25'

Verderop staat partijvoorzitter Heleen Weening. Ze wil de onlangs gemaakte regels aanpassen: 'moderniseren; snelheid en zorgvuldigheid meer in balans brengen'. Intussen laat scheidend vice-fractievoorzitter Ineke van Gent via Twitter weten dat Dibi op 2 moet. Vindt Weening dat Dibi (12 procent) een mandaat heeft om bij de eerste vijf te komen? 'Dat weet ik echt niet, dat is aan de leden.'

Zelf zet Dibi in op 2. Hij heeft gedacht dat hij kon winnen. Was dat niet een enorme inschattingsfout? Dibi zegt dat het al een overwinning was om in het strijdperk te treden. Maar als het congres hem niet op plaats 2 zet? 'Dan zal ik me beraden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden