Sap 'trots' op Nederlandse missie in Kunduz

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap is positief over de Nederlandse missie in Kunduz. Dat liet ze weten toen ze afgelopen nacht na een bezoek aan Afghanistan met andere fractieleiders terugkeerde in Nederland. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

ANP/Redactie
Jolande Sap Beeld ANP
Jolande SapBeeld ANP

Sap wil dat de missie in Kunduz zich ook gaat richten op verbetering van het justitiële apparaat in de Afghaanse provincie. Het kabinet wil de missie uitbreiden, maar steun van GroenLinks is niet zeker. Vorig jaar stemde de partij uiteindelijk schoorvoetend en onder voorwaarden in met de missie.

D66-leider Alexander Pechtold zei eveneens positief te zijn. PvdA en SP zijn nog steeds tegen, lieten Job Cohen en Emile Roemer weten. Roemer zei niet direct negatief te willen zijn na terugkomst, maar het idee te hebben dat dit niet de juiste manier is om Afghanistan te helpen.

Het onderzoek naar de mogelijke uitbreiding van de politietrainingsmissie in Afghanistan is nog in volle gang. Maar als het aan Sap ligt, is bij die mogelijke uitbreiding zeker aandacht nodig voor versterking van de justitiële keten.

GroenLinks speelt net als enkele andere kleine oppositiepartijen een cruciale rol in het debat over de missie. De minderheidsregering van VVD en CDA heeft steun van deze partijen nodig, aangezien gedoogpartner PVV tegenstander is van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan.

Justitiële keten
Het kabinet bekijkt of de huidige missie in Kunduz kan worden uitgebreid door ook de grenspolitie in het noorden te trainen en agenten die buiten Kunduz aan de slag gaan. Versterking van de justitiële keten hoorde Sap vooralsnog niet terug in de nieuwe plannen, maar volgens haar is de behoefte eraan groot.

Sap zei vrijdag op de luchthaven in Rotterdam na terugkeer van een 4 dagen durend bezoek aan Afghanistan dat tijdens de reis 'weinig is voorgesorteerd' op die mogelijke uitbreiding. 'Ik weet dat bijvoorbeeld de NAVO het wil, maar het onderzoek loopt nog. Ik wacht rustig af.'

ChristenUnie
Joel Voordewind (ChristenUnie) wijst eveneens op het belang om de justitieketen te versterken door mensen op te leiden. Hij vindt dat de missie vooral civiel moet blijven en vraagt zich daarom af of het trainen van de toch meer militair georganiseerde grenspolitie wel zou moeten. 'Het tegenhouden van mensen aan de grens en controleren op smokkelwaar is toch een andere tak van sport', aldus Voordewind die het essentieel vindt dat Nederland ook na de opleiding betrokken blijft bij de opgeleide Afghanen. 'Als je agenten opleidt die buiten Kunduz gaan werken, verlies je mensen toch uit het zicht, ook voor nascholing.' Zijn oordeel over de mogelijke uitbreiding hangt af van het onderzoek, de brief van het kabinet en de onderbouwing ervan.

Willibrord van Beek (VVD) begeleidde de fractieleiders in Afghanistan. Hij repte van een bijzondere reis die heel veel informatie opleverde. 'Het is niet eerder voorgekomen dat fractieleiders gezamenlijk een land bezochten waar we een missie hebben'.

Aanstekelijk enthousiasme
De politici spraken in Mazar-e-Sharaf, Kunduz en Kabul met militairen, politiemensen en diplomaten. Sap en Voordewind zeiden trots te zijn op wat ze hebben gezien. 'Het enthousiasme dat je daar ziet werkt aanstekelijk', aldus Sap, die vindt dat 'Nederland daar echt heel belangrijk werk' doet. Voordewind is 'erg onder de indruk van wat daar de afgelopen 6 maanden is gebeurd'. En: 'Er is geen schot gelost, geen incident geweest, maar echt volledig ingezet op trainingen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden