Sap: toezegging kabinet niet hard genoeg

DEN HAAG - GroenLinks vindt de schriftelijke toezegging van het kabinet over de inzet van de Afghaanse agenten voor uitsluitend civiele taken 'niet hard genoeg' en 'te beperkt'. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap donderdag in het vervolgoverleg over de missie.

FractievoorzitterAlexander Jolande Sap (GroenLinks) zIt donderdag in de Tweede Kamer voor een interne vergadering over het debat over de beoogde politietrainingsmissie.Beeld anp

'De brief lost een stukje op, maar niet genoeg.' Sap wil dat Nederland en Afghanistan een contract sluiten waarin staat dat de agenten tijdens en na de opleiding op geen enkele manier voor offensieve of militaire taken worden ingezet zolang de Nederlandse trainers er zijn. Het is de bedoeling dat de Nederlandse missie drie jaar duurt.

Sancties
Als de Afghanen zich niet aan de afspraken met Nederland houden, moeten er volgens Sap sancties volgen die oplopen in zwaarte. Zo zouden Nederlanders kunnen besluiten een tijd niet buiten de poort trainen. Als het echt niet blijkt te werken, moet de trainingsmissie stoppen.

De missie mag pas beginnen als het contract met Afghanistan is gesloten, aldus SapDe SP en PVV vinden echter dat GroenLinks pas kan instemmen met de missie als het contract er werkelijk ligt.

Civiele deskundigen
Ook wil GroenLinks toch meer civiele deskundigen in de missie inbrengen dan het kabinet voorstelt. Nu gaan er vijf justitiële experts mee om de justitieketen te versterken. Maar GroenLinks wil een 'substantiële toename' van twintig tot 25 personen, zowel juridische als politieke adviseurs. Sap wilde weten of het kabinet deze inzet deelt.

Voor haar partij is het belangrijk dat de Nederlandse bijdrage een betekenisvol verschil kan maken. Sap heeft daarbij ook een langeretermijnperspectief voor ogen die langer duurt dan de nu voorgestelde drie jaar. Ook een verlenging sluit ze niet uit.

Sap wil verder de verzekering van het kabinet dat de Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen in noodgevallen uiterst terughoudend worden ingezet als het risico bestaat dat er burgerslachtoffers vallen.

ChristenUnie
Net als GroenLinks wil ook de ChristenUnie op enkele onderdelen hardere toezeggingen van het kabinet over de missie in Noord-Afghanistan. In het vervolgoverleg donderdag zei Joël Voordewind van de ChristenUnie dat er voor de missie een contract moet liggen met de Afghanen, wat inhoudt dat de nieuwe politiemensen niet worden ingezet voor militaire taken.

Ook wil Voordewind de harde garantie dat de training van de rekruten achttien weken gaat duren. Het is niet voldoende dat het kabinet dit aankaart bij de Afghanen maar het moet ook gerealiseerd worden, aldus de ChristenUnie. Ook wil hij nog weten hoe het kabinet de uitval van Afghaanse politiemensen tegengaat als zij opgeleid zijn.

Ook wil Voordewind helder hebben dat de 37 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld die in de missie wordt gestopt, niet ten koste gaat van het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

PVV en PvdA blijven tegen de missie. Zonder de steun van GroenLinks en de ChristenUnie gaat de missie waarschijnlijk niet door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden