'Sap krijgt tikje maar hoeft niet weg'

UTRECHT - De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, moet niet worden gezien als een poging om Sap onderuit te halen. Dat stelden de indieners van de motie zaterdag op het congres in Utrecht nadrukkelijk in hun toelichting.

'Het besluit over de missie in Kunduz had zo niet gemoeten. De fractie had dit niet zo mogen beslissen en eerst naar de leden terug moeten komen. Maar dit is absoluut geen poging om de positie van Jolande Sap onderuit te halen. We willen met haar verder', klonk het.

De pijn zit volgens de tegenstanders vooral in het sturen van militairen naar een gebied waar gevochten wordt.

Warm onthaal
Sap kreeg desondanks een warm onthaal van de leden. Toen Sap het podium betrad om verantwoording af te leggen aan de meer dan duizend op het partijcongres aanwezige leden, klonk een lang applaus en werd er her en der gejuicht.

De instemming van de GroenLinks-fractie met de missie naar Noord-Afghanistan is wellicht niet naar de letter van het verkiezingsprogramma van de partij, zei fractieleider Jolande Sap, maar zeker wel naar de geest ervan. Het gaat om veiligheid, ontwikkeling en diplomatie. 'Deze missie is echt civiel.'

Sap werd in de loop van haar toespraak steeds vaker onderbroken door applaus. Deze momenten had zij zelf niet verwacht, zei ze. Er is volgens haar geen garantie voor succes met deze missie maar er is wel kans om verschil te maken. Elk Kamerlid heeft de verantwoordelijkheid zijn eigen afweging te maken, stelde ze.

Wijnand Duyvendak
Oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks Wijnand Duyvendak verwacht dat fractieleider Jolande Sap 'een tikje' krijgt op het congres vandaag in Utrecht.

Zelf is hij tegen de missie in Kunduz, waarmee de fractie heeft ingestemd, maar een motie van afkeuring zal hij niet steunen, zei hij voordat het congres begon.

'Afkeuring vind ik te sterk. Een motie van treurnis lijkt me beter', aldus Duyvendak. Hij is tegen de missie, omdat die te weinig civiel is en omdat je dan als land toch weer in een oorlogssituatie meedoet. De oud-parlementariër ziet liever een andere strategie zoals onderhandelen met de radicaalislamitische Taliban. 'Een oplossing moet uiteindelijk toch uit de mensen in Afghanistan zelf komen', aldus Duyvendak.

Wat hem betreft hoeft Sap 'natuurlijk niet weg.'

Marijke Vos
Oud-Tweede Kamerlid Marijke Vos respecteert het besluit van de fractie om in te stemmen met de missie naar het Afghaanse Kunduz, maar 'ik zou er zelf anders in zitten.' Ze vindt het een ongelooflijke moeilijke kwestie en ze heeft veel twijfels, zei Vos aan het begin van het congres in Utrecht.

Maar tegelijk vindt ze dat een fractie een eigenstandig besluit moet nemen, omdat dit zo is afgesproken. Ze verwacht nu veel van de fractie, omdat die goed de binnengehaalde afspraken in de gaten moet gaan houden.

Verder denkt ze niet dat de kwestie een smet op het blazoen van de net begonnen fractieleider Jolande Sap is. 'Ze heeft wel van lef doen getuigen en ze verdedigt het besluit met overtuiging', aldus Vos.


Volle bak
Over gebrek aan belangstelling kan GroenLinks zich niet beklagen. 1500 leden hebben zich aangemeld voor het congres in Utrecht vandaag dat zou gaan over de Provinciale Statenverkiezingen en het afscheid van Femke Halsema, maar in het teken is komen te staan van de steun aan de nieuwe missie in Afghanistan.

Tegen de zin van een groot deel van de achterban stemde de Tweede Kamerfractie onlangs in met de politiemissie in Kunduz. En daar willen de leden het weleens over hebben met fractieleider Jolande Sap en de overige Kamerleden van GroenLinks, van wie er één (Ineke van Gent) tegenstemde.

De discussie binnen de partij woedt al ruim een week. Voor het congres, dat is te volgen via het digitale kanaal politiek24, hebben zich niet alleen veel leden, maar ook vijftig journalisten aangemeld.

Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks samen met Ineke van Gent (R) tijdens het Tweede Kamer debat over de politietrainingsmissie naar Kunduz. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden