Sap: geen idee of GroenLinks instemt met 'Afghanistan'

UTRECHT - Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks weet 'echt niet' of de fractie zal instemmen met het plan van het kabinet voor een nieuwe missie in Afghanistan. De kans dat de fractie instemt met het kabinetsvoorstel schat ze dan ook in op 'fiftyfifty'. Zelf staat ze er helemaal open in, zo zei ze vanavond na een ledenberaad over de kwestie in Utrecht.

Politie Trainingscentrum in Tarin Kowt, waar Afghaanse mannen in zes tot acht weken worden opgeleid tot politieagent voor de Afghan National Police (ANP). © anp

Daar heeft ze veel kritische vragen gehoord van de ongeveer zestig aanwezige leden van GroenLinks. De fractie had de leden uitgenodigd. De opmerkingen en de vele zorgen zullen Sap en de fractie overbrengen in vragen die alle partijen nog gaan stellen aan het kabinet. De grootste zorg is volgens de nieuwe fractieleidster dat de politietrainingsmissie toch zal ontaarden in een vechtmissie. Ook over de beoogde inzet van vier F-16-gevechtsvliegtuigen bestaan veel zorgen.

De opmerkingen en de vele zorgen zullen Sap en de fractie overbrengen in vragen die alle partijen nog gaan stellen aan het kabinet en aan deskundigen. De grootste zorg van de leden woensdag was volgens de nieuwe fractieleidster dat de politietrainingsmissie toch zal ontaarden in een vechtmissie. 'Op papier kun je wel een civiele inzet afspreken, maar de vraag is of dat ook in de praktijk zal gebeuren.' We hebben nog veel informatie nodig. Ze is overigens niet bang dat de kwestie zal leiden tot een scheuring in de partij.

F-16

Ook over de beoogde inzet van vier F-16-gevechtsvliegtuigen bestaan veel zorgen. 'Dat de piloten speuren naar bermbommen is prima. Maar dat ze ook in acute noodsituaties optreden, roept veel vragen op. Wat is een noodsituatie en wat zijn de acties in zo'n geval?' zei Sap na afloop. De discussie was volgens haar goed. Wel schatten enkele deelnemers in dat de tegenstanders ver in de meerderheid waren.

Het kabinet moet steun krijgen van onder meer GroenLinks om tot een meerderheid te komen in de Kamer, aangezien de PVV, PvdA, SP en PvdD tegen zijn. De minderheidsregering van CDA en VVD wil een trainingsmissie naar Afghanistan sturen om politiemensen op te leiden. Van de 545 man worden er veertig ingezet voor de Europese politiemissie EUPOL en de rest moet onder de vlag van de NAVO aan de slag gaan. Ook zij trainen agenten of zorgen voor bescherming.

Februari

De Tweede Kamer wil voor medio februari een besluit hebben genomen over het kabinetsplan. GroenLinks heeft op 5 februari een congres. Sap wilde er woensdag niet op vooruitlopen wat de fractie zal doen als het congres zich tegen de missie keert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden