Saoedische vrouwen mogen de weg op: verbod op halen rijbewijs is afgeschaft
Het verbod op autorijden voor vrouwen in Saoedi-Arabië wordt opgeheven. De Saoedische koning Salman heeft een decreet uitgevaardigd volgens welk 'het vrouwen wordt toegestaan een rijbewijs te verkrijgen'. Het staatspersbureau SPA maakte dat dinsdagavond bekend.
De koning heeft de regering opdracht gegeven binnen dertig dagen een nieuwe verordening op te stellen, die uiterlijk in juni volgend jaar van kracht moet worden. De regeling moet wel 'voldoen aan de sharia', de islamitische wetgeving. Wat dat in dit geval behelst werd niet duidelijk. De Raad van Religieuze Deskundigen heeft met het voorstel ingestemd.
Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen niet mogen autorijden. De leiders van het uiterst conservatieve koninkrijk zijn steeds meer tot het besef gekomen dat zij met het rijverbod voor vrouwen internationaal voor schut staan.
Onder de in 2015 aangetreden koning Salman en diens zoon, de jonge kroonprins Mohammed, probeert het Arabische land versneld te moderniseren. De koninklijke familie is erop gebrand ook voor de buitenwereld het beeld te bevestigen van vooruitgang. Een internationaal alom gekritiseerd en beschimpt rijverbod voor vrouwen past niet in dat imago.
Onderdeel van de modernisering is bovendien een grotere rol voor vrouwen in het openbare leven. Vrouwen gaan in groten getale naar de universiteit en worden gestimuleerd de arbeidsmarkt te betreden. Het gebrek aan mobiliteit is daarop een rem.
'De economie zal hervormingen afdwingen', zei Thoraya Obaid, een vrouwelijk lid van de belangrijkste adviesraad van de koning, vorig jaar juni in een interview met de Volkskrant (+). 'De nieuwe generatie gaat een eind maken aan veel feodale tradities. Je zult zien dat vrouwen gaan autorijden uit economische noodzaak.'
Saudi woman arrested for breaking driving ban responds to today's news with "Alhamdilallah" - or "Thank God" https://t.co/h04nzOEu8O
— Mark MacKinnon (@markmackinnon) 27 september 2017
'No Woman, No Drive'
Vrouwelijke activisten in Saoedi-Arabië voeren al sinds begin jaren negentig campagne tegen het verbod. Meestal bestaat dat eruit dat een vrouw gaat autorijden en een filmpje daarvan op sociale media plaatst. Soms, zoals met de campagne Woman2Drive in oktober 2013, gaan veel vrouwen op hetzelfde moment de weg op. Regelmatig worden actie voerende vrouwen gearresteerd.
Tijdens de protestactie in oktober 2013 zetten de Saoedische standup comedians Fahad Albutairi en Hisham Fageeh een filmpje op Facebook waarin zij het nummer No Woman, No Drive zongen, een satirische
tekst over het rijverbod op de muziek van Bob Marleys No Woman, No Cry.
Daarin namen zij onder anderen de geestelijke Saleh al-Loheidan op de hak, die bezwaar maakte tegen autorijden voor vrouwen omdat het schadelijk zou zijn voor de eierstokken. De uitspraken van de geestelijke wekten ook in Saoedi-Arabië alom hilariteit.
Interview Fahad Albutairi
'Als iederéén mooi vindt wat we doen, klopt er iets niet. Ik zeg altijd: een goede komiek laat de meerderheid lachen en maakt de rest heel boos.' We spraken comedian Fahad Albutairi vorig jaar. (+)
De Saoedische wetgeving kent strikt genomen geen verbod op autorijden voor vrouwen. Het punt is dat ze geen rijbewijs kunnen halen. Buitenlandse rijbewijzen zijn in Saoedi-Arabië voor vrouwen niet geldig.
Saoedi-Arabië, het land dat moet veranderen
Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken kreeg een visum en reisde in 2016 ruim twee weken door het land. Lees hier zijn stukken terug.
'Ze gebruiken de positie van de vrouw als een etalage'
In het reactionaire Saoedi-Arabië verleggen vrouwen millimeter voor millimeter hun grenzen. Elke stap vooruit is een strijd tegen het religieuze establishment. 'Autorijden? Slecht voor de eierstokken.' (+)
'Voor jongeren is het leven hier hard, oneerlijk en doods'
In het oerconservatieve vorstendom kan de nieuwe generatie het land doen ontploffen. Van de Saoedi's is 70 procent jonger dan 30 en van hen is eenderde werkloos. Een tikkende tijdbom (+).
De ongemakkelijke bondgenoot
Nederland werkt samen met het land dat lijfstraffen toepast en een intolerante vorm van islam exporteert. Relatieperikelen in zes hoofdstukken (+).
Kies je strijd, de rest komt wel
In de adviesraad van de koning zijn sinds enkele jaren 30 van de 150 leden vrouw. Twee van hen ontvouwen hun tactiek om het land langzaam maar zeker vrouwvriendelijker te maken (+).