NIEUWSHACK JEFF BEZOS

‘Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman hackte telefoon Amazon-eigenaar Jeff Bezos’

De mobiele telefoon van miljardair Jeff Bezos, de eigenaar van The Washington Post, zou in 2018 zijn gehackt via een Whatsapp-bericht van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van anonieme bronnen. De hack zou vijf maanden zijn gebeurd voor de moord op de Saoedische dissident Jamal Kashoggi, columnist voor de Post.

Ben van Raaij
Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon. Beeld AP
Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon.Beeld AP

Volgens een digitale forensische analyse zou een videoberichtje dat kennelijk afkomstig was van het ‘persoonlijk account’ van Mohammed bin Salman een malware-bestand hebben bevat. Hierdoor kon binnen enkele uren een grote hoeveelheid privégegevens worden gelicht uit de telefoon van Bezos, oprichter-eigenaar van webwinkel Amazon en rijkste man ter wereld.

De zaak kwam aan het rollen toen de Amerikaanse tabloid National Enquirer in januari 2019 details over Bezos’ persoonlijke leven publiceerde, onder meer over een buitenechtelijke verhouding. Hoewel American Media Inc (AMI), de eigenaar van de tabloid, zei de informatie via een broer van Bezos’ vriendin te hebben verkregen, ontdekte Bezos’ veiligheidschef Gavin de Becker dat AMI-topman David Pecker nauwe banden had met de Saoedische kroonprins.

Vijf maanden na de vermeende hack van Bezos’ telefoon werd de Saoedische dissident en Washington Post-columnist Jamal Kashoggi op gruwelijke wijze vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Volgens de Saoedische regering een ‘rogue operation’ die buiten haar medeweten was opgezet. Acht betrokkenen werden later dat jaar in Saoedi-Arabië in een geheim proces veroordeeld.

Volgens door The Guardian geraadpleegde Saoedische analisten en dissidenten is het aannemelijk dat Bezos doelwit werd omdat hij eigenaar was van The Washington Post en die krant kritisch over Saoedi-Arabië en Bin Salman berichtte, onder meer via Kashoggi’s columns. Mogelijk hoopte Bin Salman via chantage met persoonlijke data de berichtgeving te kunnen bijsturen.

Als de berichten kloppen kan dit bijzonder schadelijk zijn voor Saoedi-Arabië in het algemeen en voor Mohammed bin Salman in het bijzonder. De kroonprins probeert zijn toekomstig koninkrijk te moderniseren en wil daarvoor westerse investeerders aantrekken. Ook voor president Donald Trump kan het een pijnlijke kwestie worden. Hij staat op goede voet met Bin Salman en is persoonlijk bevriend met AMI-topman Pecker.

Het verhaal in The Guardian kan vooralsnog niet worden geverifieerd. Zowel Saoedi-Arabië als AMI ontkennen betrokkenheid bij de publicatie van het National Enquirer-verhaal over Bezos. Saoedi-Arabië ontkent ook betrokken te zijn geweest bij de hack van Bezos’ telefoon. Bezos’ advocaat wil niet inhoudelijk reageren. Van de Saoedische ambassade in Washington kreeg The Guardian nog geen reactie.

Verder lezen

Profiel Wie Jeff Bezos, de eerste persoon die meer dan 100 miljard dollar bezit?


Profiel Wie is de eens bejubelde Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Khashoggi?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden