Nieuws

Saoedische kroonprins bezoekt Turkije, geen woord over vermoorde journalist Khashoggi

De Saoedische kroonprins ‘MBS’ bezoekt Turkije en sprak woensdag met president Erdogan. De twee landen willen weer graag zaken doen met elkaar. De moord op journalist Jamal Khashoggi, die in Istanbul in stukjes werd gehakt? Zand erover.

Rob Vreeken
Erdogan verwelkomt Mohammed bin Salman in Ankara. Beeld REUTERS
Erdogan verwelkomt Mohammed bin Salman in Ankara.Beeld REUTERS

De naam ‘Jamal Khashoggi’ is waarschijnlijk niet gevallen tijdens het gesprek woensdagmiddag in Ankara tussen de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het staatsbezoek van de kroonprins was er volgens Erdogan op gericht de bilaterale relatie ‘op een hoger niveau’ te brengen. Dan is het maar beter te zwijgen over de moord op journalist Khashoggi, drie jaar geleden in het Saoedisch consulaat in Istanbul, waarschijnlijk op bevel van Bin Salman.

Na afloop van het twee uur durende gesprek werd in een gezamenlijke verklaring gewag gemaakt van ‘vastbeslotenheid een nieuw tijdperk van samenwerking te beginnen, waaronder op het gebied van politiek, economie, defensie, cultuur en veiligheid’. Ook zal worden verder gepraat over handel en investeringen.

Kroonprins ‘MBS’, zoals hij bekendstaat, werd ontvangen met militaire eer. Erdogan stond hem persoonlijk op te wachten bij de ingang van het kolossale presidentieel paleis in Ankara. De mannen wisselden kussen op beide wangen uit.

Het heeft er alle schijn van dat Turkije en Saoedi-Arabië werken aan een volledig herstel van de betrekkingen, die na de moord op een laag pitje kwamen te staan. In april staakte de Turkse justitie de vervolging (in absentia) van Saoedische verdachten van de moord; de zaak werd overgedragen aan Saoedi-Arabië. Erdogan bracht die maand een bezoek aan Riyad.

Mogelijk worden nog deze week overeenkomsten getekend op het gebied van energie, economie en veiligheid. Eerder al waren restricties op handel, luchtverkeer en het uitzenden in Saoedi-Arabië van Turkse tv-series opgeheven. Ook aan negatieve berichtgeving in de media werd wederzijds een eind gemaakt.

Voor beide leiders past de toenadering in ambities die verder strekken dan louter de bilaterale betrekkingen. Zo is Erdogan naarstig op zoek naar buitenlandse investeerders, die hem kunnen helpen de Turkse economie uit het dal te trekken, liefst vóór de verkiezingen van juni 2023. Plannen voor Saoedische investeringen zijn al in de maak, zo vernam persbureau Reuters van bronnen in Ankara.

Voor kroonprins MBS is het zaak het imago van Saoedi-Arabië in het buitenland (en vooral dat van hemzelf) te verbeteren. Saoedi-Arabië is erop uit zijn positie in de mondiale energie- en kapitaalmarkten te versterken, zeker nu daarin door de oorlog in Oekraïne grote verschuivingen gaande zijn.

Ook de verhoudingen met het Westen komen daardoor in een ander licht te staan. Volgende maand brengt de Amerikaanse president Joe Biden een bezoek aan Riyad. De VS proberen zoveel mogelijk landen aan hun kant te krijgen in hun confrontatie met Rusland. Het komt beide partijen dan niet goed uit als de Saoedische leiders dan vooral bekendstaan als schenders van de mensenrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden