Saoedische columnist opgepakt in Maleisië

De Maleisische politie heeft een columnist uit Saoedi-Arabië, Hamza Kashgari (23), gearresteerd die zijn land was ontvlucht nadat hij op Twitter de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Als hij wordt uitgeleverd aan Saoedi-Arabië riskeert hij de doodstraf.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Opmerkelijk is dat de arrestatie via Interpol is uitgevoerd. 'Zijn arrestatie was onderdeel van een operatie van Interpol waaraan de Maleisische politie ook heeft meegewerkt', zei een woordvoerder van de Maleisische politie vrijdag. Critici stellen dat Interpol met het arrestatiebevel 'in dienst staat van de religieuze politie van Saoedi-Arabië'.

Volgens hoogleraar criminologie Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg lijkt het dat Interpol heeft gehandeld in strijd met zijn eigen handvest. Daarin staat dat het voor de organisatie 'strikt verboden is om enige interventie of activiteit te ondernemen op basis van politiek, militair, religieus of raciaal karakter'.

Een woordvoerder van het Interpol hoofdkantoor in Lyon zegt 'in nauw contact te staan met onze kantoren in Riyad en Kuala Lumpur' over de zaak. Totdat verdere gegevens bekend zijn, geeft Interpol geen commentaar.

Europarlementariër voor D66 Sophie in 't Veld zegt dat het haar 'sterk lijkt dat Interpol aan dit soort arrestaties moet en mag meewerken.'

Kashgari twitterde afgelopen zaterdag drie berichten die als beledigend voor de profeet Mohammed zijn opgevat. De schrijver ontving volgens de BBC 30 duizend boze reacties en diverse doodsbedreigingen na een oproep van Saoedische geestelijken aan het publiek om te reageren.

Kashgari bood zijn excuses aan en verwijderde zijn tweets maar dat deed de woede niet bekoelen. Via YouTube werd zijn adres bekend gemaakt en werd in zijn moskee naar hem gezocht. De minister van Informatie verbood zijn column in een krant. Nadat de Saoedische koning zijn arrestatie gebood, vluchtte Kashgari naar Maleisië.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden