Saoedische coalitie beëindigt staakt-het-vuren in Jemen

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die vorig jaar bombardementen uitvoerde op stellingen van de Houthi-rebellen in Jemen, heeft de wapenstilstand beëindigd die sinds 15 december van kracht was. De bombardementen zijn zaterdag om 14.00 uur lokale tijd hervat, meldt het Saoedische staatspersbureau SPA.

Redactie
Jemenitische soldaat loyaal aan president Hadi, die gesteund wordt door Saoedi-Arabië. Beeld afp
Jemenitische soldaat loyaal aan president Hadi, die gesteund wordt door Saoedi-Arabië.Beeld afp

De coalitie bombardeerde in 2015 gedurende negen maanden de Houthi-rebellen uit het noorden van Jemen. Zij vormen volgens Saoedi-Arabië een bedreiging voor Jemen omdat ze niet soennitisch zijn en steun krijgen van Iran.

Tijdens de wapenstilstand vonden in Zwitserland vredesbesprekingen plaats, maar het staakt-het-vuren werd al verschillende keren door beide partijen geschonden. De Houthi's trokken zich terug uit de besprekingen en wilden pas weer aanschuiven als de Verenigde Naties de schending van het staakt-het-vuren door het Jemenitische leger zouden veroordelen. Het vredesoverleg werd uiteindelijk op 20 december opgeschort.

Extremisten

Sinds maart vechten de Houthi's tegen het Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Hij wordt gesteund door luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië. Extremisten van Al-Qaida en Islamitische Staat maken gebruik van het machtsvacuüm en krijgen in delen van het land steeds meer voet aan de grond.

In negen maanden zijn er meer dan 6.000 mensen om het leven gekomen en volgens de VN is 86 procent van hen burger. Meer dan 2,3 miljoen inwoners zijn hun huizen ontvlucht en meer dan 21 miljoen mensen (80 procent van de bevolking) hebben humanitaire hulp nodig. Anders gezegd: vier van de vijf inwoners heeft niet genoeg water, voedsel, medische hulp of heeft geen onderdak.

Vergeten oorlog

De chaotische oorlog in Jemen wordt overschaduwd door die in Syrië. Duizenden Jemenieten zijn de zee overgevlucht naar een dor gebied in het kleine land Djibouti. Hulp is er nauwelijks voor hen, zag Midden-Oostencorrespondent Remco Andersen (+).

Hoe is het om in Jemen te overleven? De Volkskrant sprak met drie mensen in drie verschillende steden. 'Mijn grootste angst was om in kleine stukjes uiteen te spatten'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden