Saoediërs blijven Al Qaida financieren

Diederik van Hoogstraten

NEW YORK - Saoedie-Arabië en andere islamitische landen blijven fungeren als financiers van terreurgroepen zoals Al Qaida en Hamas. De pogingen van de VS om de geldstroom in te dammen, hebben weinig effect. Dat blijkt uit geheime ambtsberichten van onder anderen minister Clinton.


Uit de zondag via WikiLeaks in het nieuws gekomen berichten van Clinton en andere diplomaten blijkt dat Saoedie-Arabië, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten vruchtbare grond blijven voor terroristische organisaties. Deze landen zijn bondgenoten van de VS. Al Qaida, de Taliban, de Indiase groep Lashkar-e-Taiba en de Palestijnse Hamas zouden er vrijelijk geld inzamelen voor hun gewelddaden.


De drugshandel is een van de belangrijkste manieren. Maar ook de massale bedevaart naar Mekka wordt beschouwd als een vrijwel ongecontroleerde marktplaats voor financiële transacties. 'Het is een blijvende uitdaging', schreef Clinton, 'om de Saoedi's over te halen de terreurfinanciering als een strategische prioriteit te beschouwen.' Minder diplomatiek: 'Donoren in Saoedie-Arabië zijn de belangrijkste bron van financiering van soennitische groepen wereldwijd.'


Oud-president Bush had de geldschieters van terrorisme gelijkgesteld aan terroristen. Obama verzachtte de toon, terwijl hij de banden met de Arabische en islamitische wereld trachtte aan te halen. De diplomatieke en militaire aanpak zijn echter vrijwel ongewijzigd gebleven.


In 2009 werd een speciale taakgroep opgericht om de financiering van militanten aan te pakken. Maar naarmate de VS harder wensen op te treden, geven de betrokken landen meer tegengas. Daardoor wordt de stabiliteit in Pakistan en Afghanistan bedreigd, aldus Clinton. Ook lopen NAVO-militairen gevaar.


De nieuwe onthullingen kwamen naar buiten terwijl Clinton op bezoek was in de Golf-regio. Zaterdag noemde zij Koeweit de 'meest dynamische' democratie in de regio.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden