Saoedi's vangen 9 Jemenieten uit Guantánamo op

Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat negen Jemenitische gevangenen uit de militaire gevangenis in Guantánamo Bay vertrekken. Ze worden naar Saoedi-Arabië overgebracht. Onder hen is de 37-jarige Jemeniet Tariq Ba Odah, die sinds 2007 in hongerstaking is en sindsdien geen vast voedsel meer eet.

Beeld reuters

Aan de transfer van de Jemenieten naar Saoedi-Arabië gingen jaren van onderhandelingen vooraf. Onder president Bush probeerden de Amerikanen al voor elkaar te krijgen dat het Saoedische koninkrijk gevangenen zou opnemen van het omstreden detentiecentrum op Cuba. Pas afgelopen februari zouden Amerikaanse onderhandelaars daar namens de regering-Obama in geslaagd zijn, aldus The New York Times.

Vooral de overdracht van Ba Odah is opmerkelijk. Lange verzette de regering-Obama zich tegen een vrijlating van Ba Odah, die nog maar 34 kilo weegt ondanks de voeding die hij twee keer per dag onder dwang krijgt toegediend. De Amerikanen vreesden dat de andere gedetineerden massaal in hongerstaking zouden gaan als zij leken te zwichten voor de actie van Ba Odah.

Dat Ba Odah en zijn acht landgenoten nu worden alsnog worden overgebracht naar Saoedi-Arabië, en ook nog eens enkele dagen voor het geplande bezoek van Obama aan het Saoedische koninkrijk, noemen ingewijden in The New York Times 'puur toevallig'.

De vrijlating is een nieuwe stap in het plan van president Obama de gevangenis voor terreurverdachten op termijn volledig te sluiten. Tegen veel gedetineerden op Guantánamo is geen of nauwelijks bewijs. Van rechtszaken komt het dan ook niet. Er worden nu nog 80 terreurverdachten gevangen gehouden in Guantánamo. In totaal moeten 35 van hen naar andere landen worden overgebracht.

57 landen, waaronder recentelijk Ghana, Montenegro, Bosnië en de Verenigde Arabische Emiraten namen al gevangenen op uit Guantánamo Bay. Begin deze maand brachten de VS twee Libiërs die er veertien jaar gevangen zaten zonder aanklacht, over naar Senegal. Het West-Afrikaanse land was bereid Salem Abdu Salam Ghereby en Omar Khalif Mohammed Abu Baker Mahjour Umar op te nemen uit 'humanitaire overwegingen'.

Veiligheid VS

En dan zijn er de overige 45 gevangenen die nog vastzitten in Guantánamo en volgens de Amerikanen een te groot gevaar vormen om over te dragen. Het liefst zou de regering-Obama deze onderbrengen in een krijgsgevangenis in Charleston (South Carolina), een legerbasis in Fort Leavenworth en een zogeheten supermax-gevangenis in Florence (Colorado).

Het probleem is dat het wettelijk niet uitvoerbaar is. De Senaat nam vorig jaar november in de defensiebegroting een bepaling op die het verbiedt om defensiegeld te gebruiken om Guantánamo-gevangenen in Amerika te huisvesten. Ook verzet de Republikeinse meerderheid in het Congres zich tegen het overbrengen van de laatste groep gevangenen naar de VS. De Republikeinen vrezen naar eigen zeggen voor de veiligheid van burgers als gevangenen naar de VS komen.

Guantanamo: Vanaf het terras kun je de militairen zien lopen

De inwoners van het slaperige stadje Guantánamo leven al jaren in de schaduw van de 'illegale' Amerikaanse legerbasis. Ze zagen hoerenhuizen en mariniers plaatsmaken voor mijnenvelden en de beruchte gevangenis. Lees hier de reportage van Volkskrant-correspondent Marjolein van de Water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden