Saoedi-Arabische vrouwen eisen recht op autorijden

Militante Saoedi-Arabische vrouwen hebben alle vrouwen in het koninkrijk opgeroepen achter het stuur te kruipen. Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen het recht niet hebben om met de auto te rijden.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De campagne Women2drive werd opgestart op sociale netwerksites. De organisatoren ijveren voor 'de publicatie van een koninklijk decreet dat vrouwen toelaat met de wagen te rijden.'

Saoedi-Arabië bleef voorlopig gevrijwaard van de golf van revoluties die sinds het begin van het jaar over de Arabische wereld rolt. 'Maar nu lijkt het erop dat de vrouwen, de grootste slachtoffers van de onderdrukking, beslist hebben om een nieuwe wind in de Saoedische maatschappij te laten waaien,' zegt romanschrijfster Badriya al-Bichr.

Er bestaat geen enkele wet die vrouwen het rijden verbiedt, maar de autoriteiten baseren zich op een juridisch-religieus bevelschrift (fatwa), waarvan de bron een strenge versie van de islam is.

Vrouwen moeten een beroep doen op een chauffeur of, wanneer ze daar niet de middelen voor hebben, rekenen op de goede wil van mannelijke familieleden. De leiders moeten een beslissing nemen en de vrouwen toestemming geven te rijden,' zegt al-Bichr. 'De Saoedische maatschappij is veranderd, ze bestaat voor 60 procent uit jongeren die klaar zijn om een modern bestaan te leiden.'

Op het internet werd al een tegencampagne opgestart, die mannen ertoe aanzet Saoedische vrouwen die achter het stuur zitten te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden