NieuwsJamal Khashoggi

Saoedi-Arabië wil doodstraf voor vijf leden ‘moordcommando’ dat Khashoggi doodde

De openbaar aanklager in Saoedi-Arabië wil de doodstraf eisen tegen vijf van de elf Saoediërs die ervan worden verdacht de journalist Jamal Khashoggi te hebben vermoord. Hij zou een dodelijke injectie hebben gekregen in het Saoedische consulaat in Istanbul. Riyad ontkent echter nog steeds dat de Saoedische kroonprins achter de moord zat.

Volgens Turkije en Amerikaanse inlichtingendiensten is de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de kwade genius achter de moord op Khashoggi. Beeld AFP
Volgens Turkije en Amerikaanse inlichtingendiensten is de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de kwade genius achter de moord op Khashoggi.Beeld AFP

‘Hij was hiervan niet op de hoogte’, aldus plaatsvervangend aanklager Shalaan bin Rajih Shalaan over kroonprins Mohammed bin Salman, de machtigste man van Saoedi-Arabië. Het was voor het eerst dat het OM zo gedetailleerd inging op de moord op de kritische journalist.

Volgens het OM werd Khashoggi gedood nadat op het consulaat een gesprek was mislukt om hem over te halen terug te keren naar Saoedi-Arabië. Volgens de aanklager ontaardde het onderhoud in ‘een ruzie en een gevecht’ waarna de journalist werd vastgebonden. Hij kreeg vervolgens een overdosis van een kalmerend middel waarna hij stierf.

Vervolgens zou het lichaam van Khashoggi in stukken zijn gehakt en zijn overgedragen aan een lokale hulp om het te verbergen. Volgens de aanklager wordt nog steeds gezocht naar het lijk. Turkije, dat vanaf het begin het Saoedische regime beschuldigde van betrokkenheid, noemde de uitleg van het OM direct onvoldoende. ‘Diegenen die de opdracht hebben gegeven moeten bekend worden gemaakt', aldus minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu.

De aanklager zei dat de opdracht voor de moord werd gegeven door de leider van het onderhandelingsteam dat naar Istanbul werd gestuurd om met Khashoggi te praten. De grote man achter deze operatie om de journalist terug te halen naar Saoedi-Arabië, zou voormalig plaatsvervangend inlichtingenchef Ahmed al-Assiri zijn geweest.

Al-Assiri, een vertrouweling van de kroonprins, is ook aangeklaagd. Dat het OM hem donderdag niet aanwees als de opdrachtgever van de moord, wordt gezien als een nieuwe poging om de kroonprins te beschermen.

Turkije heeft vanaf het begin gezegd dat hoge Saoedische functionarissen de opdracht hebben gegeven voor het ombrengen van Khashoggi. Amerikaanse inlichtingendiensten en regeringsfunctionarissen wijzen in de richting van Bin Salman als de kwade genius achter de moord. Zij benadrukken dat het uitgesloten is, gezien de macht van de kroonprins, dat hoge Saoedische functionarissen op eigen houtje zo’n belangrijke beslissing zouden hebben genomen.

Yasin Aktay, een adviseur van de Turkse president Erdogan, spreekt tijdens een bijeenkomst in Istanbul om de dood van Khashoggi te herdenken. Beeld AP
Yasin Aktay, een adviseur van de Turkse president Erdogan, spreekt tijdens een bijeenkomst in Istanbul om de dood van Khashoggi te herdenken.Beeld AP

Beveiliging kroonprins

Op een geluidsopname die Turkije heeft gedeeld met onder andere de VS, zou te horen zijn dat een lid van het moordcommando belt met een naaste medewerker van de kroonprins en meldt dat de klus is geklaard. ‘Vertel je baas dat het is gebeurd', aldus Maher Abdulaziz Mutreb, een veiligheidsmedewerker die vaak met Bin Salman meereisde. Volgens Amerikaanse functionarissen, zo meldt The New York Times, is dit een van de sterkste bewijzen voor de betrokkenheid van de kroonprins.

Na de moord werd bekend dat de elf aangeklaagde Saoediërs werkten voor onder andere de veiligheidsdiensten en werden ingezet bij de beveiliging van de kroonprins. Riyad erkende vorige maand, nadat Turkije veel details had bekendgemaakt over de Saoedische rol bij de moord, voor het eerst dat Khashoggi was omgebracht in het consulaat.

De schuld voor de operatie werd toen echter vollledig in de schoenen geschoven van het ‘moordcommando’ dat op dezelfde dag in twee vliegtuigen naar Ankara was gekomen. Onder hen was volgens Turkije een forensisch specialist die moest helpen bij het laten verdwijnen van Khashoggi's lichaam. Na de moord, verliet het team snel weer Turkije.

Volgens de Saoedische aanklager wordt ook de rol onderzocht van een voormalige adviseur van het koningshuis, Saoed al-Qahtani. Hij zou volgens het OM een gesprek hebben met het Saoedische team na hun terugkeer in Riyad. De oud-adviseur heeft een reisverbod gekregen om te voorkomen dat hij vlucht naar het buitenland, aldus het OM.

Een demonstrant die protesteert bij het Saoedische consulaat in Istanbul tegen de moord op Khashoggi, draagt een masker van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.  Beeld REUTERS
Een demonstrant die protesteert bij het Saoedische consulaat in Istanbul tegen de moord op Khashoggi, draagt een masker van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden