Saoedi-Arabië weigert Nederlands verzoek over voormalig ambassadeur

Nederland en Saoedi-Arabië hebben een hoogoplopende diplomatieke discussie gehad over de vorige Saoedische ambassadeur in Den Haag. Nederlandse diplomaten pleitten in Riyad voor het opheffen van de onschendbaarheid van de uitgezonden diplomaat en zijn familie. Dit vanwege beschuldigingen van het smokkelen van werksters. Ook had een werkster een klacht ingediend vanwege seksuele intimidatie en het niet volledig betalen van gewerkte uren. Saoedi-Arabië weigerde het verzoek.

Julian Assange. Beeld anp
Julian Assange.Beeld anp

Dat blijkt uit een 'intern vertrouwelijk document' van de Saoedische regering dat door WikiLeaks is vrijgegeven. De kwestie speelde in het begin van 2013. De contacten met de Saoedi's liepen via Bob Hiensch. Hij is ambassadeur in algemene dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een functie die door meerdere, vaak ervaren, diplomaten wordt beoefend. Hiensch verzocht januari 2013 om een gesprek met Saoedische vertegenwoordigers voor 'het opheffen van de onschendbaarheid' van de Saoedische ambassadeur Walid al-Khareji in Den Haag en zijn gezin. Daardoor zou Nederland de betrokkenen kunnen ondervragen. Hiensch zei dat de Nederlandse minister, destijds Frans Timmermans, graag telefonisch over de kwestie contact wilde.

Een ander document, gedateerd 23 januari 2013, bevat de aankondiging van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Saoedi-Arabië en Saoedische regeringsvertegenwoordigers. Hierbij zou ook een Saoedische prins aanwezig zijn, assistent van de minister van Buitenlandse Zaken.

Onschendbaar

Saoedi-Arabië wijst het Nederlandse verzoek af. Het land wijst erop dat volgens de Geneefse conventie diplomaten onschendbaar zijn en vindt dat de kwestie via diplomatieke kanalen opgelost dient te worden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert niet op inhoudelijke vragen over de zaak. Buitenlandse Zaken reageert zelden op kwesties die via WikiLeaks in de openbaarheid komen.

Het is niet ongebruikelijk dat gastlanden vragen de onschendbaarheid van een diplomaat op te heffen. Dat gebeurt alleen als een duidelijke strafrechtelijke grens is overschreden. Meestal gaat daar een vriendelijk waarschuwend bericht aan de zendende staat aan vooraf, zodat deze de mogelijkheid heeft de diplomaat terug te trekken. Buitenlandse Zaken is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor het afhandelen van de kwestie.

WikiLeaks heeft afgelopen week 60.000 vertrouwelijke diplomatieke boodschappen van de Saoedische regering gepubliseerd. In de komende weken komen daar nog eens een half miljoen diplomatieke berichten bij, meldde oprichter van WikiLeaks Julian Assange. Het gaat daarbij om e-mails van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken en vertrouwelijke rapporten van de Saoedische overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden