nieuwsSAOEDI-ARABIË

Saoedi-Arabië stopt met onthoofden van minderjarigen en schrapt stok- en zweepslagen als straf

Saoedi-Arabië zal mensen die hun misdaad pleegden toen zij nog minderjarig waren, niet langer onthoofden. Een paar dagen geleden werd al besloten om geen stok- en zweepslagen meer te geven, een straf die je kon krijgen voor een lange reeks van overtredingen en misdaden, zoals bijvoorbeeld het bezit van alcohol. 

De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman.Beeld BSR Agency

Zondag maakte de mensenrechtencommissie van het koninkrijk bekend dat ‘personen die de doodstraf hebben gekregen voor misdaden begaan als minderjarige’ niet langer worden geëxecuteerd, maar voor maximaal tien jaar in de gevangenis terechtkomen.

Hiermee wordt waarschijnlijk het leven gespaard van zes sjiieten die als kind aan demonstraties hebben meegedaan. Deze minderheid ging in 2011 de straat op in de Oostelijke Provincie van Saoedi-Arabië om te klagen over discriminatie door de soennitische meerderheid van het land. Ze wilden meer werk, meer ontwikkeling in hun regio en meer rechten, maar de autoriteiten grepen met harde hand in, en ook minderjarigen werden ter dood veroordeeld.

Handen afhakken gaat door

Mensen die als volwassene een moord hebben gepleegd of zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme, worden nog wel geëxecuteerd (wat in Saoedi-Arabië bijna altijd onthoofding betekent), en bij dieven zullen nog altijd handen worden afgehakt. Maar mensen mogen niet meer voor straf worden afgeranseld: de geseling met stokken of de zweep wordt vervangen door een celstraf of een boete, zo bleek afgelopen weekeinde uit een officieel document dat verschillende internationale media hebben ingezien.

Saoedi-Arabië kent geen wetboek waarin duidelijk omschreven staat welke straf voor een bepaald vergrijp moet worden opgelegd. Als een misdrijf niet duidelijk wordt omschreven in de Koran of de hoedoed, een deel van de shariawetgeving over zware vergrijpen, is het aan de rechter om op basis van zijn interpretatie van islamitische teksten te bepalen welke straf hij geschikt vindt.

Het bekendste voorbeeld van stokslagen in de afgelopen jaren was de zaak van Raif Badawi. Die toen 31-jarige blogger werd in 2012 opgepakt nadat hij kritiek had geuit op de religieuze politie van Saoedi-Arabië en werd veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen wegens ‘belediging van de islam’.

Ensaf Haidar met een portret van haar echtgenoot, de Saoedische blogger Raif Badawi. Beeld AP

Volgens persbureau Reuters is het besluit om geseling als straf te schrappen ‘een uitbreiding van de mensenrechtenhervormingen die zijn ingezet door koning Salman en onder toezicht staan van kroonprins Mohammed bin Salman’. Deze kroonprins heeft de laatste jaren inderdaad een flink aantal hervormingen doorgevoerd. Zo mogen vrouwen tegenwoordig autorijden, zijn er bioscopen geopend en worden er popconcerten voor een gemengd publiek gegeven. Sinds vorig jaar mogen vrouwen ook zonder toestemming van een mannelijke voogd een paspoort aanvragen of gaan werken.

Imago verbeteren

De kroonprins hoopt op deze manier het imago van zijn land te verbeteren, om Saoedi-Arabië aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders. Ook moet het leven aangenamer worden voor de vele jonge Saoedische inwoners. Maar tegelijkertijd trekt Mohammed bin Salman de touwtjes juist steviger aan: er wordt snoeihard opgetreden tegen dissidenten, en ook tegenspraak (of zelfs een vermoeden van kritiek) van andere leden van de koninklijke familie wordt niet geduld. Anderhalf jaar geleden kwam de kroonprins internationaal onder vuur te liggen toen de journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord en in stukken gezaagd, en Mohammed bin Salman door meerdere inlichtingendiensten werd aangewezen als het brein achter deze operatie.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de jongste ontwikkeling ‘een welkome beslissing’, die wat haar betreft ‘jaren eerder genomen had moeten worden’. Volgens Amnesty International is dit ‘een klein stapje’ in de goede richting, maar is het nog afwachten of het meer is dan een pr-stunt. Eerder deze week werd bekend dat het aantal executies in Saoedi-Arabië is gestegen: van 149 in 2018 naar 184 in 2019.

LEES VERDER: 

In Saoedi-Arabië zijn vier leden van de koninklijke familie gearresteerd omdat zij kroonprins Mohammed Bin Salman onvoldoende zouden steunen, zo melden Amerikaanse media.  

Saoedi-Arabië heeft de grootste hervorming voor vrouwenrechten tot nu toe afgekondigd.Vrouwen mogen voortaan zonder toestemming van hun mannelijke voogd een paspoort aanvragen, werken en hun pasgeboren kinderen aangeven bij de burgerlijke stand.

Awamiya in de Oostelijke Provincie is het minst bevoorrechte oord van Saoedi-Arabië. Een afgebladderde stad. Lees hier hoe verslaggever Rob Vreeken door de autoriteiten aan de tand werd gevoeld toen hij deze plek bezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden